Kadangkala orang yang paling mencintaimu adalah orang yang tak pernah menyatakan cintanya padamu kerana orang itu takut kau berpaling dan menjauhinya. Dan bila dia suatu masa hilang dari pandanganmu….kau akan menyedari dia adalah cinta yang tidak pernah kau sedari….

Monday, July 14, 2014

TENANG DAN BAHAGIA

"IF YOU DO NOT FIND PEACE IN URSELF, U'LL NEVER FIND IT ANYWHERE ELSE"

Setiap orang berhak punyai banyak sebab untuk merasai bahagia dan tenang. Namun, ketenangan yang gagal dicari dalam diri sendiri takkan kita temui di mana-mana tempat sekalipun. Seandainya ketenangan itu diperolehi kerana 'seseorang' atau 'sesuatu', maka di mana ketenangan andai 'seseorang' atau 'sesuatu' itu tiada lagi.

Bahagia...iya, kita boleh jadi punya banyak sebab untuk merasa bahagia. Bahagia punya zuriat yang cerdik soleh...bahagia punya kehidupan yang stabil..bahagia didampingi insan tersayang...bahagia tiada konflik dan pertelingkahan...bahkan 1001 kebahagiaan lagi yang boleh diterjemahkan dalam bentuk kata-kata....

Pokok pangkalnya adalah HATI...ia merupakan ibu atau kunci kepada segala rasa....perasaan seringkali mempengaruhi apa yang kita ingin lihat dan fikirkan....kacamata apakah yang ingin kita gunakan? besar mana kaca mata itu? segalanya berkait rapat dengan apa yang kita rasai...

Amat menyedihkan bukan, bagi golongan yang hanya ingin melihat apa yang ingin dia lihat...tanpa die mengambil-kira sisi lain juga.....ia juga bergantung kepada emosi....rasa kecewa remuk-redam menghalang akal fikiran daripada melihat kenyataan sebenar...maka layar keikhlasan boleh tenggelam dek pancaran hati dan akal fikiran yang tidak sirna. 

Duhai hati..bertabahlah...redhalah...insyaAllah jernih pandangan menerusi kacamata yang besar lagi berwarna-warni....duhai hati....

"Saya memang mempunyai banyak sebab untuk merasai bahagia yang sedang saya kecapi sekarang tetapi saya cukup bersyukur kerana ANDA adalah di antara salah satu sebab itu"

"Hadirnya seseorang mungkin tidak sebagai tempat bergantung tetapi ia lebih kepada pengalaman dan sebahagian daripada warna-warni kanvas kehidupan"No comments:

Post a Comment