BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS
Kadangkala orang yang paling mencintaimu adalah orang yang tak pernah menyatakan cintanya padamu kerana orang itu takut kau berpaling dan menjauhinya. Dan bila dia suatu masa hilang dari pandanganmu….kau akan menyedari dia adalah cinta yang tidak pernah kau sedari….

Wednesday, August 1, 2012

TRANSFORMASI UBK

Alhamdulillah setelah 2 minggu berhempas pulas bekerja untuk indahkan lagi UBK, akhirnya semua kerja penyelenggaraan dan hiasan dalaman telah selamat dijalankan...berkat kerjasama daripada rakan sejawat Kak Lotfiah serta dibantu oleh pembantu makmal, Puan Zainab.....rasa lebih tenang, aman dan tenteram dlm setting kerja yang kondusif....

 Bilik Pengurusan UBK (Kaunselor)

 Ruang Tamu Bilik Pengurusan (Kaunselor)

Ruang Tamu Luar 

Cantik tak? sentuhan 2 kaunselor wanita =)........lupa plak nak ambek gambar bunga tulip....kesemua kos kain untuk alas notice board, skirting semua meja, scallop notice board, meja-meja dan meja panjang bilik pengurusan, bunga-bunga, ribbons, karpet dan yg sewaktu dengannya berjumlah kira-kira RM1 000.00 secara kasarnya.....alhamdulillah pelajar-pelajar juga nampak lebih selesa bertandang ke UBK kerana keselesaan, kecantikan dan ketenangan yg ada di sini...lebih-lebih lagi ada a/cond =)....

Merasmikan perpindahan ke bilik baru ini beserta siap menghiasnya, sempat juga aku bergambar dengan anakanda kesayangan.....bersamaan dengan meraikan penurunan berat badanku sebanyak 5kg hehehehe...semoga target berat badan untuk raya tercapai dengan jayanya....salam ramadhan buat semua, semoga ramadhan al-mubarak ini penuh barokah warohmah...mudah2an kita semua berada dalam mawaddah Ilahi.....












Thursday, May 10, 2012

RUMAH PERTAMAKU

Gambar Hiasan (Semi D)
Alhamdulillah semester 5 dah berakhir...it means, no more classes, no more assignments and no more quiz/test...tapi masih ada tugas yang perlu setel...penulisan kertas projek bab 1-3 masih perlu diperbaiki...banyak lagi proses yang perlu dilakukan untuk menyiapkan penulisan kertas projek...perlu dihabiskan sebelum berakhir julai 2012 kerana pihak senat uum akan bermesyuarat bagi menentukan kelayakan konvokesyen pada Oktober 2012 nanti di Sintok, insyaAllah....

Sedar tak sedar, diam-diam masa berlalu...kini dah nak masuk pertengahan Mei....bermakna telah sebulan lebih urusan mencari rumah untuk dibeli...proses tinjauan, pemerhatian dan penilaian yang cukup memeritkan...penat...tapi puas hati...hajat hati nak cari rumah yang bukan bertaraf banglo besar...sekadar untuk didiami bersama-sama anakanda kesayangan...penat meninjau ke merata tempat, segala aspek diambil kira...di antaranya :
  1. Lokasi tapak rumah
  2. Harga keseluruhan rumah
  3. Harga guaman
  4. Nilai pinjaman yang akan dipohon (agar tidak membebankan potongan bulanan)
  5. Aksesori yang disediakan oleh kontraktor/pemaju
  6. Baki bersih pinjaman (untuk tempah grill dan juga perabot)
Dalam masa sebulan terlalu banyak perkara yang dipelajari....perancangan, pengurusan..segalanya memang memeningkan...tapi adat belajar, tak tahu kene bertanya...so banyak juga sumber yang dirujuk...banyak juga pendapat yang diterima....cuma yang perlu dilakukan ialah mengesahkan sumber dan seterusnya membuat keputusan...alhamdulillah, berkat asuhan sejak dulu lagi, dah memang terdidik untuk membuat pertimbangan dan keputusan, maka semuanya dilalui dengan lapang hati....inilah hasilnya:
  1. Rumah Semi D berkembar gaya kontemporari RM220 000.00 (3 bilik 2 bilik air)
  2. Keluasan tanah 370m2, keluasan tapak rumah 1350 sqft
  3. Accessories  (Auto Gate, Sliding door beserta grill, Downlights dlm rumah, pemanas air bagi 2 bilik air, Siling kapur, Bata merah untuk binaan rumah)
  4. Letrik 3 phase (Plug point bagi 3 unit a/cond di master bedroom, 2 bedrooms dan living room)
  5. Porch boleh masuk 2 buah kereta
  6. Bukaan sisi kanan rumah 20ft dan bukaan depan 20ft
  7. Keluasan ruang tamu anggaran 16ft
  8. Dijangka siap sepenuhnya pada Januari/Februari 2013
Banyak pilihan yang aku ada tapi setelah mempertimbangkan semuanya, aku berpendapat inilah pakej terbaik yang aku dapat....lagipun rumah ni bukanlah permanently aku tinggal di situ...ada hajat lain yang lebih besar lagi....after tamat Sarjana, aku berkeinginan untuk menyambung pengajian ke peringkat Kedoktoran...mudah-mudahan suatu hari nanti aku akan bergelar pensyarah atau pegawai psikologi di UNiSZA atau UMT....

Berkat sokongan dan juga doa daripada ibu bapa, aku mengharapkan tiada masyaqqah yang boleh mengganggu kelancaran proses memiliki rumah yang sempurna (bagi diriku dan Irfan)...mudah-mudahan juga "Rumah Pertamaku" ini akan membawa sejuta kerahmatan dan kebahagiaan buat diriku...amin...

SEJUK HATI UMMI



Semester lepas dikejutkan sikit dengan ujian kecil....akibat kemalangan kecil, kaki kiri mengalami kecederaan ringan...meskipun sedikit sahaja nikmat Allah tarik, namun aku tidak mampu bergerak seperti biasa....menurut doktor, kakiku mengalami "soft tissue injury" di kawasan sekitar pergelangan kaki hingga menyebabkan buku lali dan kawasan sekitarnya membengkak...kaki nampak sedikit sembab....sekarang ni aku dapat mc 3 hari (18-20/3) dan terpaksa menggunakan tongkat bagi mengelakkan pressure di tempat yg injured....namun semua kuharungi dengan tabah dan senang hati....tiada sikitpun buruk sangka pada Allah...kerana bagiku ujian ini hanya sepicing drp nikmat yang dianugerahkan padaku meskipun tanpa kupinta....

Namun dalam tempoh ini, hatiku banyak kali tersentuh dengan gelagat si kecil yang telah genap usianya 4 tahun pada 6/5/2012 ini....meskipun masih kecil, tapi sikap prihatin dan tanggungjawab Irfan sesekali menyentuh dasar hati seorang ibu....sejak diberitakan aku mengalami kemalangan kecil, terus airmata Irfan mengalir dan memeluk neneknya kerana berdukacita....kemudian, after berehat dan tidur, aku terjaga semasa azan maghrib...hajat hati nak ke tandas utk urus diri namun sebaik sahaja kaki kiri berpijak, aku hampir terduduk....dgn terhencot2 menahan kesakitan, akhirnya keluar dari tandas menyebabkan aku terduduk di atas katil krn kesakitan yg teramat sangat...teresak2 sendiri....akhirnya mulut memanggil Irfan...segera si anak berlari masuk bilik...sebaik sahaja melihat aku menangis teresak2 kerana sakit, Irfan terus menangis dan memanggil neneknya....mmg tidak dapat kutahan kesakitan pada waktu itu....segera aku dihantar ke klinik...Irfan juga bersusah-payah ingin menolak kerusi roda dan tolong buka-tutup pintu klinik....

Sepanjang berada di rumah, Irfan sgt sensitif dengan keperluan aku....pantang aku nak bergerak, die akan segera ambilkan aku tongkat....then sedia menunggu di pintu tandas sekiranya diminta menghantar tuala dan juga kain....dah siap mandi, Irfan juga yang menghulurkan deodorant dan baju utk aku....

Bayangkan, usianya 3 tahun 10 bulan (pada masa itu) dah pandai menguruskan umminya...juga sgt sensitif dengan keupayaan dan keperluan ummi....tido malam juga irfan tidak lagi lasak...manakala susu juga sudah pandai buat sendiri......mudah-mudahan Irfan menjadi anak soleh yang mampan tiang agamanya, luhur budi pekertinya....moga di suatu hari nanti Irfan juga sebahagian drp cendekiawan Islam yang memberi sumbangan kepada agama, bangsa dan negara...amin

SUBHANALLAH...ALHAMDULILLAH....

Maha Suci Allah....Segala puji bagi Allah....sesungguhnya hanya Dia yang Maha Mengetahui apa yang terbaik untuk hamba-hambaNya....Sejurus mengetahui keputusan peperiksaan semester 5, aku merafa'kan kesyukuran kepadaNya di atas nikmat dan rahmat daripadaNya....memang sangat tidak dijangka.....kerana sesungguhnya ujian demi ujian yang bertubi-tubi, akhirnya hasil yang diperolehi sangat mengujakan....Sesungguhnya Dia menguji kerana sayangkan hambaNya...dan sesungguhnya bagi orang-orang yang sabar, untuknya sebaik-baik ganjaran...alhamdulillah Ya Robb =)

Monday, April 9, 2012

SEMANGAT SENTAP

Irfan tumpang besday kawan...haha cam chinese look anak teruna aku nih ;)


Sebenarnya aku tak tau nak letak tajuk apa untuk entry kali ni....tapi sejujurnya, semangat sem 5 memang dah sentap....entah laa...tak tau di mana puncanya...tapi yang pastinya memang silap diri sendiri....mungkin bila dah makin bergelar senior semakin MALAS.....barangkali juga atas dorongan bebanan tugasan yang dirasakan tidak setimpal dengan jumlah jam kredit di samping menanggung bebanan tugas di sekolah......tambahan, tahun 2012 ibarat tahun dukacita kerana banyak sangat masyaqqah sejak awal lagi....bukan nak menyalahkan takdir....tapi mungkin kerana dah lama tak diuji dengan bebanan yang amat berat bertubi-tubi, maka ketahanan diri juga kian rapuh....semangat juga kian luntur.....syukurlah masih ada "Putera Hati" yang sentiasa di sisi.....yang setia menemani ummi menyiapkan tugasan...yang sentiasa sabar menanti ummi meluangkan masa untuknya sebaik sahaja menyudahkan tugasan....juga yang sentiasa menghulurkan 10 jari untuk memicit bahu tatkala dilihatnya ummi dah kepenatan....dan juga yang sentiasa menghulurkan senyuman dan petah ulas bicara sebagai penawar di kala hati gusar dan emosi tidak tertanggung lagi.....

Namun...yang sebenarnya berlaku ialah ----> Dia ingin agar aku sentiasa dekat denganNya...dan aku juga memohon agar diri tidak jauh daripada gapaian rahmatNya...ujian sebagai tanda Dia mengingati aku...Dia tidak lupa untuk mengujiku agar aku dekat padaNya....

Tabahlah duhai hati...dah tak lama lagi....tinggal lagi 3 hari....semua ini akan berlalu...selepas ini hanya tinggal fasa-fasa terakhir....tapi yang penting, baju Irfan untuk hari Konvokesyen Ummi dah pun siap dibeli...bertemakan merah+biru....hahaha sedikit teruja walhal konvokesyen i/Allah pada bulan September nanti...mudah2an tiada aral....


Thursday, March 8, 2012

ALLAH BAGI PINJAMAN MACAM BANK???

Cabaran itu guru terbaik sekiranya ia memberi pengalaman....itulah pembelajaran bermakna dlm hidup=)

Walau tak senang, tapi yang penting hati tenang, hepiiiiii......
Walau gundah, tapi yg penting kawalan hati itu mantap......
mungkin kerana hati merasa REDHA dan TAWAKAL setelah BERUSAHA......
siapalah kita jika nak dibandingkan dengan Agungnya Tuhan yg 1......
siapalah kita nak menentukan apa yang patut kita dapat???

Badan ni pun hanya pinjaman.....ibarat pinjaman bank, pasti ada interestnya...pinjaman ini juga menjadi pelaburan.....interest ni plak ada jenis2nya.....interest yang baik dan boleh dimanfaatkan....yg lagi satu interest hutang kalau kita gagal bayar pinjaman yang basic....apa plak pinjaman yg basic tu???? ermmm Rukun Islam dan Rukun Iman tu laaa namanya bayaran pinjaman yg basic....yang pelaburan??? agak2nya ape ek?? hurmmm yang pelaburannya tu ibadat-ibadat sunat yang lain, amal kebajikan dll laaaa....

Kalau gagal jugak bayo cmane??? hurmmm interest hutang makin tinggi laa jawabnye...pastu nak bayo cmane? kalau nak buat full settlement pun ok jugak....ermmm full settlement cmane plak???? (wondering)....
=) Taubat Nasuha------> diri manusia jadi macam baby yg baru lahir...suci....
=) Sentiasa memohon keampunan -----> sama ada setiap kali solat atau pada bila-bila masa yg kita tersedar bahawa kita telah melakukan dosa....

So??? =) saya rasa cukup bertuah kerana Allah bagi pinjaman yang sangat mudah untuk dibayar dan boleh plak dapat keuntungan berlipat-kali ganda =)......meskipun selalu je gagal bayar balik hutang tu, tapi Allah itu Maha Pengampun lagi Maha Mengasihani =)

Nota: Sebenarnya entry ni dah lama taip tapi lupe nak post...hahahaha....


HECTIC LIFE

Aaaaaaiiiikkkk??? ummi work pun irfan mengekor jgk? =)

Dah lama rasanya tak meng'update' blog...banyak sangat yg dirasai dan ingin dikongsi, tapi malangnya takde masa yg terluang untuk blogging....sekarang ni nak kata dah reda dengan keje-keje, tak jugak laa...tapi syukur alhamdulillah almost done....ermmm tetiba terasa nak semak checklist jap..jommm..hehehe
  1. Proposal utk project paper (dah approved dan ready utk pilot test)
  2. Eseimen Survey Research (dah submit 2, tinggal lagi 2)
  3. Eseimen Pedagogy (ada 3, belum buat satu pun lagi ;P)
  4. Instrumen penarafan sistem rumah (borang dah submit, slaid presentation dh 80% siap)
  5. Instrumen AAT (dah serah kepada HEM, so takyah nak pikir hehe)
  6. Orientasi tingkatan 4 ambilan ke2 (sedang berjalan)
  7. Fasilitator kursus KESUMA peringkat kebangsaan (dah setel, dlm proses buat pelaporan utk dokumentasi unit)
  8. Kejohanan Hoki SBP Zon Timur (baru sahaja berlalu)
  9. Lawatan PRS 28-31 Mac 2011 (Melaka-KL)
  10. Lawatan Pengawas 27-30 April (UTP, Cameron Highlands dan Leadership Outreach SK Pos Brooke)
Ok, rasanya tu je aktiviti untuk penggal 1 persekolahan (setakat ni)....harap-harap jangan plak sampai surat arahan utk program lain plak...sebabnya??? sebabnya KPI saya untuk tahun ni ialah meminimakan aktiviti di luar sekolah dan banyakkan kerja-kerja peringkat dalaman....ermmm ada sape2 nak gantikan saya tak? silakan, boleh je kalau ada orang suka jalan2...sebab tahun ni saya tak suka jalan2...hahahaha

Stress? ermm kalau ikutkan mmg laa stress sebab jadual padat all the time...sampaikn budak2 PRS pun tegur muka saya dah nampak pucat (sebenarnya lupa nak pakai lipstick sket masa sesi icebreaking malam tadi)....then mata saya juga nampak lebam....hehehehe tapi takde laa cam rupa beruang panda tau....

arini, 8/3/2012 larian SESTER Half Marathon dibatalkan sebab hujan lebat...so arini kene siapkan segera surat2 dan laporan sesi individu yg request nk transfer to old skul, nak kene hantar ke sbp....kene setel jugak surat lawatan ke Media Prima.....ermm so far tu je kot....tapi walau apa pun rutin dan transformasi yg berlaku, saya suka life saya sekarang kerana itulah pilihan saya.....dalam senang ataupun waktu2 sukar, saya bersyukur padaNya =)

Monday, February 6, 2012

KERANA TERLALU PERCAYA


Kata orang tua, "Kalau orang memberi kita merasa, Kalau orang berbudi kita berbahasa"....dalam kesibukan mengejar hari, menghabiskan hari demi hari dengan kerja-kerja hakiki, sesekali hati terusik...Pantai mana yang tidak dihempas ombak...lautan mana yang tidak bergelora....menguruskan kerjaya dan anak di samping terjahan onak ranjau kehidupan sesekali mencabar kekuatan emosi dan juga spiritual....

Abah selalu berpesan, "Jangan terlalu percayakan kawan"....mungkin pesanan itu kuabaikan...mendengar ibarat angin lalu, umpama curahan air ke daun keladi....mungkin juga kerana empati yg terlalu tinggi sehingga membuatkan rasa ingin menolong itu sangat tinggi...tapi benar juga kata orang, adakalanya hati yang baik ini menjadi mangsa ibarat "Melepaskan anjing tersepit".....pertolongan yang dihulur umpama susu dibalas tuba....

Maaflah,  mungkin terlalu banyak peribahasa yang diungkapkan entry kali ini....hati benar-benar ralat...benar-benar tersinggung...benar-benar tersentuh.....rasa sakit...juga gelisah....hanya kerana niat nak membantu rakan yg dalam kesusahan, akhirnya aku sendiri yang terpelecok....bukan lagi terseliuh urat, tapi sendi juga turut terkehel....hati mendesah....jiwa tidak tenteram...

Ya Allah, aku yakin dengan kuasa-Mu....aku percaya dengan segala ketentuan-Mu....aku benar-benar tau dan percaya bahawa sekecil-kecil kejadian yg Engkau takdirkan tersembunyi 1001 hikmah, pasti ada sebab-musabab....kuatkan imanku Ya Allah, cekalkan semangatku....moga aku tidak rebah dengan bisikan syaitan yg sentiasa mencuri ruang di dalam hati yg paling longgar rongga-rongganya....moga-moga bisikan di telingaku adlaah bisikan Malaikat yg sentiasa menyeru ke arah kebaikan...

Ampuni dia Ya Allah, lembutkan hatinya supaya tidak berlaku zalim terhadap orang yang berniat ikhlas untuk membantu....Pasrah bukan bermakna aku menyerah kerana aku tau Engkau tidak suka hamba-hamba-Mu yang dengan mudah menyerah tanpa usaha yang sewajarnya......

Thursday, January 26, 2012

Sejak akhir-akhir ini banyak berita yang kurang menyenangkan sama ada di dada akhbar, kaca televisyen mahupun suara radio....cuma ada beberapa perkara yang membuatkan hati kecilku tersentuh...jom kita review sekejap...

  1. Masalah pelajar sosial di luar negara
  2. Isu dibangkitkan: Inilah agenda pendidikan sekular UMNO (means UMNO yg salah)Idea saya : Idea aku: Kenapa perlu ditudingkan jari kepada UMNO sahaja apabila timbul masalah gejala sosial? pada pendapat aku la kan, itu isu peribadi...lagipun berapa banyak pelajar Malaysia di luar negara yang masih teguh agamanya, kebal jati diri Islamnya..tapi ada tak orang nak highlight perkara tu?
    Kesimpulan: Manusia memang cepat benar menghukum kesalahan seseorang dengan menuding jari kepada orang lain walhal isu akhlak dan pendidikan adalah t/jawab bersama
  3. Baucer Buku RM200
  4. Isu dibangkitkan: Pelajar jual baucer di internet--->Kerajaan ajar rakyat menjadi korup
    Idea aku  : Kenapa perlu disalahkan kerajaan? niat kerajaan tu baik, nak bantu ringankan beban kewangan pelajar dan menggalakkan pelajar IPT rajin membaca. Sepatutnya pelajar disalahkan keraan menyalahgunakan baucer tersebut. aku sendiri mengakui RM200 memang tak cukup untuk beli buku2 psikologi dan kaunseling yang rata2 berharga RM70 ke atas bagi sebuah  buku.
    Kesimpulan: Kenapa perlu disalahkan pihak yang memberi sedangkan yang menerima sendiri tidak amanah? ini adalah soal tanggungjawab. let say ada orang kata menteri2 dan YB2 ramai yg korup dats why pelajar IPT jadi camtu. 1 analogi mudah yg boleh saya bagi. kalau menteri kita makan taik, takkan kita rakyat jelata ni nak ikut makan taik? sendiri punya badan, minda dan iman, sendiri pilih dan bertanggungjawab atas pilihan tersebut.
  5. Bantuan Sakit/Khairat kematian
  • Isu dibangkitkan: Si sakit (org kerajaan) dan si pelawat (YB pembangkang) adalah dari parti berlainan. Keluarga si pesakit tak puas hati dengan sumbangan drp YB yang bagi mereka tak memadai dengan kereta besar dan jawatan YB.
  • Idea aku: Melawat/Ziarah kerana sakit/kematian adalah tanggungjawab sesama Islam. Kenap perlu mempersoalkan berapa jumlah sumbangan dan berapa banyak barangan yang disumbangkan? Rasulullah sendiri mengajar umatnya agar ikhlas dalam memberi dan juga ikhlas dalam menerima. Sekecil-kecil pemberian walau sebiji kurma atau sekeping roti kosong mungkin boleh menjadi penyelamat kita dari pintu neraka.
  • Kesimpulan:
Rasulullah Sallallahu Alaihi Wasallam bersabda yang maksudnya :
"Dari Adiyie bin Hatim Radiallahuanhu berkata : Saya mendengar Rasulullah Sallallahu Alaihi Wasallam bersabda : Takutlah kamu akan api Neraka walaupun dengan separuh buah kurma".(Riwayat Al-Imam Al-Bukhari).
Hadis tersebut menunjukkan bahawa amalan bersedekah itu walaupun hanya sedikit dengan separuh buah kurma boleh menyelamatkan kita daripada api Neraka.
Ingatlah wahai kaum Muslimin bahawa amalan bersedekah tidak akan mengurangkan harta, sebaliknya akan menambah harta dan menjauhkan kekurangan dan kesempitan. Mudah-mudahan segala amal perbuatan kita akan mendapat ganjaran daripada Allah Subhanahu Wataala, Amin.
Firman Allah Subhanahu Wataala dalam Surah Saba' ayat 39 yang tafsirnya :
"Katakanlah wahai Muhammad sesungguhnya Tuhan-Ku memewahkan rezeki bagi sesiapa yang dikehendaki-Nya di antara hamba-hamba-Nya dan Ia juga yang menyempitkan baginya dan apa sahaja yang kamu dermakan maka Allah akan menggantikannya dan Dialah jua sebaik-baik pemberi rezeki".
 Firman Allah s.w.t di dalam surah al Baqarah, ayat 261 dan 262; "Bandingan (derma) orang-orang yang membelanjakan hartanya pada jalan Allah, ialah sama seperti sebiji benih yang tumbuh menerbitkan tujuh tangkai, tiap-tiap tangkai itu pula mengandungi seratus biji. Dan Allah akan melipatgandakan pahala bagi sesiapa yang dikehendakiNya, dan Allah Maha Luas (Rahmat) kurniaNya, lagi meliputi ilmu pengetahuanNya. Orang-orang yang membelanjakan hartanya pada jalan Allah, kemudian mereka tidak mengiringi apa yang mereka belanjakan itu dengan perkataan membangkit-bangkitkan pemberiannya, dan tidak pula menyinggung atau menyakiti (pihak yang diberi), mereka beroleh pahala di sisi Tuhan mereka, dan tidak ada kebimbangan (dari berlakunya kejadian yang tidak baik) terhadap mereka, dan mereka pula tidak akan berdukacita."
Dalam ayat ini Allah memperingatkan hambaNya akan kelebihan berbelanja pada jalan Allah
Dalam dunia akhir zaman ini, siapakah yang sebenarnya boleh menggalas harapan dan boleh dijadikan tempat untuk berpaut khususnya bagi rakyat beragama Islam? kalau kita yang beragama Islam tidak mampu mencontohi akhlak Rasulullah dalam pentadbiran dan akhlak baginda, janganlah suka menudingkan jari ke arah orang lain kerana 1 jari yang dituding, 4 jari lagi kembali pada diri kita. Suka juga saya petik kata-kata akhi Hilal Asyraf, "Kalau Solat Subuh pun belum, jangan bermimpi nak ubah negara"...Fahami betul2 kata2 H.A tersebut..sangat mendalam sebenarnya....usahlah kita menjadi golongan pengikut yang taksub tanpa ilmu...Tak kisahlah sape kita dan apa parti kita, soalan pertama yang akan ditanya dalam kubur esok2 ialah amalan solat..selepas itu baru ditanya tentang tanggungjawab, amanah dan amal kebajikan kita dan lain2...Maaflah kalau ada sesiapa yang tidak menyenangi apa yang ditulis di sini..hanya sekadar apa yang dirasai...
"Kalau Nak Menurut Biar Berakal,
Kalau Mengikut Biar Pintar"


Tuesday, January 24, 2012

TARGET

Alhamdulillah hampir sebulan bernafas dalam tahun 2012...syukur masih diberi kekuatan fizikal, mental dan juga emosi.....semester 5 juga sedang rancak dengan tugasan demi tugasan....meskipun baru sebulan menjalani kehidupan sebagai guru, pelajar dan juga ibu kepada seorang cahayamata, sudah ada persoalan diajukan kepada diriku....hahaha kadangkala terasa ingin ketawa walhal memang sudah ketawa pun....mungkin aku dikenali oleh rakan2ku sebagai seorang yang langkah panjang kerana saban tahun ada saja destinasi luar Terengganu yang ku tuju sama ada secara formal atau informal....agenda lawatan bersama pelajar2 itu sememangnya menjadi agenda tahunan...sekurang2nya 2 kali setahun aku mengiringi lawatan ke sekitar lembah kelang atau Utara tanah air.....so apa agenda tahun ini?




Lihatlah simley di atas, barangkali sama lebar jugak dengan senyuman terukir di bibirku...hehehe...sebetulnya, tiada jadual khusus yg boleh ku uar2kan di sini kerana semuanya masih dalam perancangan....2 lawatan (PRS dan Pengawas) masih dalam proses penyediaan kertas kerja...manakala projek kerjaya tajaan Khazanah Nasional juga belum diketahui venue asas bagi tahun 2012 dan berapa kali pertemuan yg akan berlangsung.....ada juga rakan2 yang mengesyorkan agar aku menganjurkan kumpulan melancong berkumpulan khusus untuk rakan2 terdekat....tapi memandangkan limitasi masa yang sangat menguji ketangkasanku menyusun jadual, rasanya tidak mampu ku rancangkan satu trip percutian...sementelah aku masih perlu berjuang bagi menghabiskan saki-baki semester 5 yang dijangka berakhir pada hujung Mac 2012....manakala aku hanya punya kesempatan waktu Januari-Julai untuk menyiapkan serta memurnikan Kertas Projek bagi melengkapkan kesarjanaanku seandainya aku berhasrat untuk konvo menjelang Oktober 2012 di Kampus Induk UUM, Sintok....dan aku merasakan hasrat besar aku pada tahun ini ialah melengkapkan cabaran menamatkan Ijazah Sarjana pada tahun ini....InsyaAllah, sekiranya semua berjaya kuharungi dengan jayanya, tahun depan aku berhasrta membawa anakanda kesayangan menjejakkan kaki ke Tanah Suci Mekah bagi menunaikan Umrah & Ziarah (sekitar Mekah & Madinah)...tapi seandainya ada kekawangan kewangan, maka aku meletakkan sasaran selewat2nya 2014 untuk mengambil Pakej Umrah+Ziarah (sama ada Istanbul, Jordan atau Sepanyol).....Aku tidak meletakkan sasaran yang fix kerana memikirkan limitasi wang dan juga waktu yang kumiliki....namun kuberdoa kepada Allah s.w.t agar selalu mempermudahkan urusanku...agar Dia selalu mengurniakan rezeki yang murah agar tercapai hasrat utk menjadi 'Tetamu Allah'....
1st target
 2nd target

Seumur hidupku inilah saatnya di mana aku meletakkan sasaran yang tinggi...impian yang besar, menggunung tinggi....beserta doa dan juga harapan agar semuanya dimakbulkan Allah....wallahua'lam..

Sunday, January 1, 2012

EPISOD BARU 2012

Alhamdulillah tirai 2011 telah berlabuh...kini langkah diorak menelusuri denai 2012....mungkin di luar sana ramai yg telah memasang azam baru...namun bagiku tiap hari juga boleh ditanam keazaman...dalam bahasa mudahnya, aku menggariskan proses transformasi diri bagi sepanjang tahun 2012...hahaha mungkin itu adalah 'niche area' secara kasarnya....akan kubina NKRA bagi setiap perkara yg ingin ditransformasikan...hehe bercakap mengalahkan Datin Seri Hajah Rose plak, NKRA bagai...hahaha...tapi sebenarnya bila bercakap tentang transformasi, ia tidaklah semudah diungkapkan....kerana tiap niat ke arah kebaikan pasti akan diuji....apabila kita berkata "aku berazam tak nak jadi panas baran" maka Allah akan datangkan pelbagai ujian yg memungkinkan kemarahan itu maujud....adakah Allah itu tidak adil? Jawapannya tidak...kerana mat salleh pun ada cakap "practice makes perfect"...maka sudah tentulah ujian demi ujian diberi sbg latih tubi ke arah perubahan yang diingini...


Allah juga ada berfirman...
Sesungguhnya Allah tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum sehingga mereka mengubah nasib mereka sendiri”
(Ar-Ra’d: 11)
Adapun bagi orang-orang beriman, " (iaitu) Mereka yang mendengar perkataan lalu mengikut yang terbaik di antaranya. Merekalah orang-orang yang diberi petunjuk oleh Allah dan merekalah orang-orang yang berakal, ” (Azzumar: 18). .
“Allah telah menurunkan sebaik-baik kalam iaitu al-Quran yang serupa (ayat-ayatnya) lagi berulang-ulang, gementar kerananya kulit-kulit orang-orang yang takutkan Tuhan mereka kemudian menjadi tenang kulit dan hati mereka ketika mengingat Allah. Itulah petunjuk Allah, dengan Kitab itu Dia memberi petunjuk kepada siapa yang Dia kehendaki,” (Azzumar: 23).
Firman Allah di atas boleh diperincikan bahawa kita memerlukan perancangan bagi melalui fasa-fasa perubahan yang diinginkan....kerana usaha mengubah nasib tidak diperincikan dengan jelas, namun akal yang jauh wawasannya boleh memperincikan bahawa untuk berjaya dalam perubahan perlu kepada perancangan dan pelan tindakan...juga perlukan kepada back up plan....semua ini boleh dikaitkan dengan usaha bersungguh-sungguh, kekuatan dan kecekalan hati, semangat yang jitu di samping doa dan juga tawakal.....laluan yang bakal kita lalui tidaklah semudah ABC tetapi seandainya hati dan akal mengatakan boleh, i/Allah semuanya akan dicernakan dalam bentuk tindakan....
Selain itu, ayat -ayat diatas jelas membuktikan bahawa apa cara sekalipun usaha perlu datang dari diri kita untuk mencintai Al quran kerana kesan Al-Quran terhadap mereka adalah kesan yang positif pada setiap masa, ia mengubah diri mereka daripada satu keadaan kepada keadaan yang lain serta mendorong diri mereka untuk berhias dengan akhlak-akhlak yang mulia lagi terpuji. Memang benar semua yang ada di muka bumi ini, semuanya dalam lingkungan ilmu Allah. Amal soleh, ajal maut, rezeki dan segalanya sudah tercatat di Luh Mahfuz sejak azali. Jika ia tidak berlaku maka ternafilah ilmu Allah. Namun demikian, adakah ia bermakna kita perlu meninggalkan semua asbab? Adakah kita mesti menolak semua wasilah untuk mencapai matlamat kita? Sama-sama kita fikirkan....

Adakah perlu jadi begini?


Atau begini???????

Atau mungkin beginikah???