BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS
Kadangkala orang yang paling mencintaimu adalah orang yang tak pernah menyatakan cintanya padamu kerana orang itu takut kau berpaling dan menjauhinya. Dan bila dia suatu masa hilang dari pandanganmu….kau akan menyedari dia adalah cinta yang tidak pernah kau sedari….

Sunday, January 30, 2011

TERKENANG...

bila terbaca blog seseorang, tiba2 shj hati terkenang pengalaman lalu..sampai sekarang masih merasakan apa yg kualami dulu mcm 1 mimpi..tapi hakikatnya ia telah berlalu...pengalaman melahirkan zuriat tercinta...irfan dilahirkan awal 2 minggu dari tarikh jangkaan doktor...sejak mengandungkan irfan, banyak sangat dugaan sebenarnya..especially hemoglobin..selalu kene refer kat doc...sbb darah merah xcukup...adakalanya bacaan hb mencecah 7@8...mmg agak cemas...thanx god sebab tak pnh ada pengalaman kena msk wad...hehehe...tp yg betul2 membuatkan hati berdegup kencang krn tiap kali scan, uri berada di bawah...hal itu berlarutan hingga kandungan mencecah 6 bulan...msk bulan ke-7, temujanji dengan doc pakar...alhamdulillah uri dah berada di atas...

5/5/2008, jam 6.30am...tiba2 rasa nak ke tandas..selepas buang air, kudapati ada kesan darah...terus jantung berdebar2...masa tue kepalaku duk rewind smla skrip yg nurse bagi...di antara tanda2 nak bersalin ialah turun darah...aku terus telefon mak dan mak sarankan segera ke hospital...namun nasihat berbeza drp keluarga mertua..mereka menyuruh aku tunggu hingga betul2 sakit...memandangkan aku mengandungkan anak sulung, maka aku tak berani menanggung risiko kl blaku apa2 yg buruk thadap kandungan...

8.00am aku dah berada di HSNZ...bukaan baru 3cm...sepanjang berada di hospital, contraction mmg sentiasa meningkat..makin kerap dan makin sakit...sehingga jam 7pm, bukaan msh 3cm...haih, bila laaa nak bersalin...namun aku menjalankan rutin eksesais ringan..membantu tugas dr dgn membuat lawatan dr katil ke katil dan bersembang dgn patient kat wad...hahahahaha...sehingga nurse memanggil aku utk periksa bukaan, aku menolak..bkn apa, rs sedikit sakit...biarlah...akhirnya tlena jua..jam 11.30pm....

jam 3.00 am aku dikejutkan nurse.."dik, bangun ye, nak check jantung baby"...aku segera bangun wl mata msh mengantuk...apa yg lucu ialah di saat sdg diperiksa jantung anak (wayar berselirat di perut), aku msh sempat terlena dek mengantuk yg tak tertahan..3 kali nurse kejutkan utk pertukaran posisi sebanyak 3 kali (menelentang, mengiring ke kanan dan lastly mengiring ke kiri)...akhirnya, dalam tak sedar, aku terbeliak krn tdengar bunyi letusan yg agak kuat..mcm belon pecah..serentak dengan itu, aku merasakan ada cairan yg mengalir dengan deras..teramat deras..dan panas...aku merasa..dgn jari..lalu ku lihat cairan itu..tiada warna..sgt jernih...dada berdegup kencang...secara spontan mulutku terjerit..."nurse!!"...."ye dik?? kenapa??"...2-3 org nurse bergegas sbb tkejut dgn jeritan kecilku...dgn wajah terpinga2 aku menjawab.."air ketuban dh pecah"....serentak dgn itu, nurse tsebut tgelak kecil..."ermm ingatkan apa tadi..saspen je"...

memandangkan bukaan dah mencecah 5cm, aku disorong ke dewan bersalin....6/5/2008 jam 5.00am aku dah berada di bilik bersalin..seorang diri...cuma aku beruntung kerana mempunyai ibu saudara yg mmg dah lama bekeja di HSNZ hingga pencen..maklong menelefon ke HSNZ dan bercakap dgn sister yg merangkap kwn baiknya semasa di sana..ya, sister itulah yg menjagaku hingga aku selamat melahirkan...beruntungnya aku di bilik itu semua nurse yg sangat ramah n mesra bersamaku...aku menjangka akan bersalin subuh nanti..rupanya aku silap...maklumlah belum ada pengalaman...waktu terus berdetik..jam menunjukkan angka 7am..bukaan masih 5cm..jam 8am...masih juga 5cm...jam 9am..masih juga 5cm..sedangkan contraction semakin kuat...aku merasa semakin tidak berdaya...setelah dimasukkan air 1 botol (aku tak pasti kandungan air tu dicampur dgn ubat atau tak)..contraction semakin kuat..akhirnya aku diberi injection..katanya utk mempercepatkan contraction di samping mengurangkan rs sakit...pada masa itu, aku semakin tidak berdaya...rasa kepenatan sejak 5am menahan kesakitan ditambah dengan kesan ubat, aku jadi mengantuk..bila hilang saja contraction, mataku terus terpejam krn mengantuk+kepenatan...namun tiap kali contraction tu hadir, mataku akan terbuka seluas2nya....seketika, aku melihat nurse yg bertugas sedikit sibuk...mcm kelam kabut...mungkin bacaan graf (jantung ibu dan anak) membuatkan nurse tersebut sedikit kalut...segera aku dipakaikan mask oxygen...mmg separuh sedar dah dat tyme...kemudiannya, rasa sakit contraction tu mmg dah tak tertanggung...muka rasa mcm dah merah..ibarat kesakitan mcm sembelit yg amat dahsyat..nurse memberikan teguran supaya tak push baby dulu sbb doc menjangka aku akan bersalin jam 12pm...nurse ckp kl betul2 rasa mcm nak buang air besar, bgtau...then dgn suara tak tertanggung, aku terus bgtau mmg rasa mcm nak buang air besar yg teramat sgt, dah tak mampu kutahan..wajah nurse segera berubah dan die dtg utk periksa...masa tue terus nurse menjerit..."cepat semua, kepala baby dah turun, rambut dah nampak"...sepantas kilat, beberapa org nurse bergegas ke tempatku...alhamdulillah dgn 3 kali push, baby meluncur dengan lajunya...pd saat kelahiran, nurse menggunting sikit laluan supaya koyakan lebih sekata dan memudahkan baby meluncur keluar...

Keluar dr labor room

Hari ke-3 Irfan lahir



nie masa kat rumah










1 tahun

Umur 2 thn


jam 10.30am irfan lahir...di saat nurse menghulur bayi untuk kudakap, kurenung tanpa berkelip...inikah zuriatku?? bila kukenang kembali, hingga saat ini pun aku msh belum percaya bahawa aku melahirkan muhammad irfan hanif dengan kelahiran normal...alhamdulillah diberi kemudahan utk bersalin...syukur tiada masalah...kelahiran, sesungguhnya satu anugerah..satu keajaiban...