BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS
Kadangkala orang yang paling mencintaimu adalah orang yang tak pernah menyatakan cintanya padamu kerana orang itu takut kau berpaling dan menjauhinya. Dan bila dia suatu masa hilang dari pandanganmu….kau akan menyedari dia adalah cinta yang tidak pernah kau sedari….

Saturday, December 31, 2011

PERCUTIAN PALING PANJANG

Alhamdulillah tahun 2011 hampir melabuhkan tirainya....pelbagai kisah suka duka dialami sepanjang tahun ini....banyak juga pahit maungnya tetapi apabila sekeping hati itu redha, maka ketenangan dan rasa bahagia tetap hadir dalam diri....redha itu bukan hanya di kala suka tetapi juga di saat air mata berjuraian..itulah kekuatan....tapi bukan kisah suka duka yang ingin aku kongsikan di sini....hanya lakaran rasa sekeping hati di sepanjang percutian bersama keluarga....percutian kali ini disertai oleh mak, abah dan anak sedara selain daripada aku dan irfan....maka secara automatiknya aku menjadi ketua rombongan...mengatur jadual perjalanan dan tempat tinggal, semuanya diuruskan sendiri, dengan bantuan sepupu-sepupu yang sangat supportive dengan izin-Nya semua yang dirancang berjalan dengan baik walaupun ada sedikit masyaqqah sejak awal hingga akhir (manusia hanya mampu merancang tapi Allah yg jd penentu)....

Percutian yang paling indah seumur hidupku....perjalanan dari bumi Terengganu ke KL agak membosankan kerana terpaksa transit di Tune Hotel sementara menunggu next trip ke Miri....boarding pada jam 4.20pm dari KL akhirnya kami tiba jam 7.00pm di a/port Miri....disambut mesra oleh pasangan suami isteri sepupuku beserta anak mereka....sangat gembira kerana inilah satu-satunya negeri yg belum pernah kujejakkan kaki...alhamdulillah tercapai hajat....teruja dengan makanan NASI LALAPAN KELI yang sangat popular di sarawak...



Wow!! Credit to Saiful Azri Jamian dan Salwa Idris yang memperkenalkan menu ini kepada kami...tapi sayangnya tak sempat nak ber'photoshoot' banyak2 memandangkan dah keletihan+irfan dan anas asek bergerak je...susah nak capture bdk 2 org ni tau....2 hari di Miri, sempat jua kami dibawa melawat ke galeri Petronas...means telaga minyak pertama dan tertua di sarawak...
 Pemandangan seluruh bandar Miri

 Sepupu bersama anaknya

Bersama anak sepupu, Anas 

 MMMuahhh abg syg adik Anas
inilah peserta trip Miri-Brunei

Pengalaman paling menarik bagiku apabila terpaksa memandu sendiri ke Brunei kerana sepupu tak dapat cuti....aku cuma diberi pelan untuk ke Masjid Hassanal Bolkiah kerana Abg Hafeiz (sepupu) menanti di sana....alhamdulillah tiada halangan utk kami sampai dengan selamat....tidaklah sesat sehingga tak jumpa jalan...semuanya dipermudahkan....tinggal di Brunei selama 2 malam sangat mengujakan....biarlah aku senaraikan sahaja kelebihan warga Brunei terutamanya bagi PENJAWAT AWAM...

  1. Gaji permulaan bagi pemegang Ijazah Sarjana Muda ialah BRU2 600.00 (gaji pokok)-sektor awam
  2. Pinjaman perumahan maksimum BRU300 000.00; tanpa interest -sektor awam
  3. Setiap rakyat brunei diberi pilihan s/ada mahu sebidang tanah atau sebuah rumah yg telah siap (projek perumahan rakyat)-semua rakyat brunei layak mohon
  4. Jika seseorang memilih untuk memiliki sebidang tanah percuma, maka kerajaan Negara Brunei mensyaratkan tanah tersebut wajib dibina rumah di atasnya dalam tempoh 2 tahun. sekiranya gagal membina rumah dalam tempoh 2 tahun maka tanah tersebut wajib diserahkan kembali kepada kerajaan.
  5. Penjawat awam yang tinggal di kuarters kerajaan tidak dikenakan sebarang bayaran sewa rumah/perabot kerajaan (tinggal percuma)
  6. Kuarters kerajaan lengkap dengan pemanas air (mcm dlm bilik hotel), mempunyai 5 buah bilik yang lengkap dengan bilik air di dlm bilik masing2, lengkap dengan penghawa dingin, peti ais dan mesin basuh, manakala sistem pembuangan sampah adalah secara terus dari dapur (disediakan lubang campak sampah terus ke bawah; lori bandaran akan datang selenggara pungutan sampah)
  7. Tiada satu bar/kelab malam/kedai arak dalam negara Brunei.
  8. Harga beras siam wangi adalah BRU10 sekampit (10 kg)
  9. Kadar bayaran letrik sangat rendah (bayangkan sebuah rumah yang punyai 5 buah penghawa dingin yang dipasang sepanjang masa, bil letrik sekitar BRU150.00 sebulan
  10. Gunalah sebanyak manapun air (hatta untuk membasuh pakaian menggunakan mesin basuh setiap hari) hanya dikenakan caj BRU4.00
  11. Harga nasi beriani (3 mangkuk kecil nasi+ayam yg dipotong 6) sekitar BRU3.50
Nah, lihatlah senarai di atas...itu baru sedikit yg aku senaraikan....ternyata kekagumanku bukan setakat itu...perbualan singkat dengan anak sepupu (ting. 1 institut tahfiz brunei)...

Aku : Eihaab pegi mengaji di istana tiap bulan ke?
Eihaab: taklah, tiap minggu...
Aku: ermmm mesti sultan bagi duit kan?
Eihaab: ha'ah, setiap minggu kami pelajar inst tahfiz dihadiahkan BRU50.00 untuk setiap orang yg mengaji di sana...

Aku terkedu....2 hari menjelajah di Brunei sudah cukup menceritakan keindahan Islam yg menjadi gaya hidup keluarga diraja Brunei dan juga rakyatnya....rumah-rumahnya besar-besar, dipenuhi dengan hiasan-hiasan yg menunjukkan ciri keislaman....jom kita lihat gambar-gambar di bawah...

 Bersama anak sepupu di Empire Hotel, Brunei (hotel 6 star)

Di sekitar Pasar Gadong 

Rumah rakyat Brunei (penjawat awam) 

Rumah penjawat awam (dalam pembinaan)

Akhirnya, jadi begini...hahaha (kepenatan)
 
 
Irfan bersama duapupu Brunei, Mehyar.. 

Murtabak Indomee kegemaran ummi =)

Kegemaran Irfan, Ais Milo tabur..
 
Maaflah kerana tidak dapat meng'upload' gambar banyak2 sebab kebetulan aku terrrrrrrlupa nak bawak Sony DSLR punye charger...so bateri kene jimat2 penggunaannya...hehehe....apa pun, ini hanyalah sekadar luahan kekaguman yg aku rasai sepanjang trip ini....aku pulang ke Miri dengan rasa kekaguman yg tak pernah padam...sempat meluah isi hati kepada sepupuku, Salwa...pulang semula ke Miri dengan perasaan berbunga-bunga....berada di Miri semula bererti percutian sudah hampir ke hujungnya....selepas satu malam di Miri, esoknya kami berangkat ke a/port Miri untuk meneruskan perjalanan ke Kuala Lumpur kerana kami masih perlu transit di Shah Alam....
 
Rindukan Salwa & Anas 

Penerbangan pulang Miri-KL
 
 
Itulah coretan khusus untuk penutup tirai 2011....insyaAllah lembaran 2012 akan dipenuhi dengan warna-warni transformasi hidup....bercakap itu mudah, namun hakikat pelaksanannya memerlukan kecekalan hati dan kekuatan semangat untuk istiqomah dlm arus perubahan yg diingini....semoga pengalaman di Miri dan juga Brunei mampu mentarbiyyahkan jiwaku untuk terus tunduk kpd-Nya....sekarang ini sedang berjinak-jinak dengan buku-buku keluaran Langit Ilahi, karya Hilal Asyraf.....moga minda dan  juga hatiku mampu dibuka seluas-luasnya bagi menerima apa yang haq dan menolak yang bathil....Selamat Tahun baru 2012...
 
 
 

Tuesday, November 22, 2011

NO TITLE...



Rasanya dah lama tak menjengah ke blog ni...rindu nak berceloteh...tapi kesibukan dgn aktiviti dan pelaporan tahunan membantutkan usaha utk blogging....tambahan, minggu depan ada final exam utk paper statistic..cukup memeningkan kepala....urusan passport mak dan abah pun blm setel lagi...passport?? hehehe nak ke mana agaknya ek? biarlah saya untaikan senarai aktiviti utk sepanjang bln 11 dan 12 ni....
  1. 13-15/11/2011 : Kem Jati Diri f4
  2. 16-17/11/2011 : Laporan perkhidmatan UBK dan program
  3. 18-20/11/2011 : Siapkan tugasan Statistik+Study
  4. 20-22/11/2011 : UTP Online/pengesahan dokumen 3 pemohon/sedia hand-out utk upu dan mock interview; taip setiap no.unik id pelajar ke ms word (136 org)
  5. 23/11/2011 : Taip laporan tahunan; urusan passport mak dan abah; pos dokumen pemohon utp
  6. 24/11/2011 : Taip laporan tahunan dan laporan perkhidmatan UBK; Taklimat khas mock interview dan UPU
  7. 25-26/11/2011 : Taip laporan tahunan Perkhidmatan UBK dan Program sepanjang tahun
  8. 27/11/2011 : Group discussion utk tugasan Human Motivation
  9. 28-30/11/2011 : Siapkan laporan untuk hantar ke SBP; siapkan tugasan statistik dan revision utk final exam
  10. 1/12/2011 : Kelas statistik
  11. 2/12/2011 : Final exam; Petang bertolak ke KL
  12. 3/12/2011 : Bermalam di KL
  13. 4/12/2011 : Ke LCCT, jemput kwn & family; bermalam di KL
  14. 5/12/2011 : Ronda2 KL; petang bertolak balik ke Trg
  15. 6-9/12/2011 : Bawa kwn & family ronda2 trg
  16. 10/12/2011 : Penerbangan KT-KL-Miri bersama2 mak, abah, irfan dan sorang anak sedara-bmalam di rmh cousin di Miri
  17. 11-14/12/2011 : Ronda2 Miri dan Brunei (mungkin bermalam di Brunei-rmh cousin)
  18. 15/12/2011 : Flight Miri-KL --->Transit di rmh sepupu di Shah Alam
  19. 15-17/12/2011 : Bermalam di Shah Alam dan ronda2
  20. 18/12/2011 : Flight balik KL-TRG
  21. 19/12/2011 : Rehat2 dan sedia utk mesyuarat pengurusan, HEM, Akademik dan KOKO bagi tahun 2012.

Nah, lihatlah jadual di atas....semoga Allah permudahkan apa yg telah dirancang...sesungguhnya kita hanya mampu merancang tapi Allah yg menentukan segalanya.....harap2 flight tak delay...kl delay dr TRG nak ke KL, hope tak jejas penerbangan ke Miri....sebab 10/12 tu 2 flight sehari...8.20am-9.00am KT-KL dan 4.20pm-6.40pm KL-Miri...kali ni trip yg paling panjang dan lama sebab aku bawak mak dan abah skali....kl aku ngan irfan je, rsnya tak lama camni kot....pape pun, semoga ujian tahun ni mbawa berita gembira utk tahun 2012...especially kep peperiksaan utk sem 4 dan juga beban tugas 2012...sebabnya UBK dh dapat kaunselor ke3...i/Allah beban tugas tu akan terbahagi secara adil dan saksama...takde laaa sume bidang aku tibai...hehehehe...

Nice review utk aktiviti hjg tahun....walau perit walau padat jadual kerja n masa peribadi, aku tetap bersyukur kerana pastinya Allah menjanjikan suatu ganjaran yg manis utk masa depan...remember dat life is about learning and learning process will never stop.....
     

Sunday, October 23, 2011

VOLLEYBALL VS TABLE TENNIS



VS








Kejohanan MSKPP Negeri Terengganu baru melabuhkan tirai....Tahniah KTS di atas kejayaan meraih Johan Bola Sepak dan Naib Johan Bola Tampar.....hati masih berbunga....bukan apa, sebab baru dapat pengalaman baru.....ni laaa kali pertama aku menyertai kejohanan MSKPP....Sedikit preview tentang 2 game kesukaan, Volleyball vs Table tennis....core game aku sebenarnya ialah ping pong manakala bola tampar hanya game suka-suka....aku boleh katakan yang game ping pong ni game terpijak aku kot...hehe...kenapa? ermm sebabnya dulu aku masuk sek agama...SMA Mahmudiah (SMAM) Kuala Berang selama 5 tahun....aku berjinak-jinak dengan ping pong since form 1 sebab masa tu cam tak ramai girl yang leh main game ni....kl badminton plak banyak saingan so aku rasa aku takkan terpilih....as a girl student, hanya 2 game yg ditawarkan iaitu ping pong dan badminton...start form 2 baru aku mewakili sekolah hingga ke ting 5...tapi masa form 2 hingga form 4 memang tak pernah menang pun sebab pencabar utama dan juara tahunan didominasi oleh SMA Khairiah (SMAKH)....kebetulan aku tinggal di Asrama Yayasan Trg Hulu Trg (AYTHT) maka pluang aku berlatih lebih banyak lagi laaa...aku dilatih oleh driver bas AYTHT yang banyak membantu aku membuat penampilan di pentas daerah dan negeri....kejohanan di bawah kelolaan Rakan Muda (Sukan) dan juga kejohanan sukanantara asrama yayasan trg.....aku ebenarnya banyak berlatih dengan boys di asrama...reason?? couple?? nooooo!! sebab aku tak jumpa orang pompuan pandai drp aku maen ping pong (ehem..ehem..perasan?? da fact ok?..hahaha)...dats why coach selalu suruh boys train aku....SMAM menanti selama 15 tahun untu ke pentas final kejohanan sukan sekolah2 agama negeri terengganu (MASMAT) dan penantian itu tamat pada tahun 1996....aku berjaya membawa pasukan ke pentas final dan sekaligus menyingkirkan pencabar selama 1 dekad, SMAKH dan juga SMA Setiu....aku bersyukur sebab dikurniakan EQ yang agak seimbang...sebab pemain SMA Setiu mengenakan tekanan psikologi terhadap aku selaku pemain pertama (utama)...syukur coach Ustaz Azmi banyak memberi semangat.....kami menang 3-2 dan itulah detik paling manis dlm sejarah hidupku di tahun akhir persekolahan....

Tahun 1997 aku mendaftar di KUSZA...aku ingat ping pong berkubur di situ...rupanya masih ada lagi...kejohanan sukan antara IPT Islam Malaysia telah dilangsungkan pada tahun 1998 di UIAM, Gombak yang pada masa itu masih dalam pembinaan kawasan asrama baru....aku berpeluang menimba pengalaman melalui tentangan daripada IPT Islam seperti KUIM yang sekarang ni digelar USIM, UIAM dan lain-lain......team kami pulang dengan gelaran johan....Bola Tampar??? ermmm sekadar mengisi masa lapang...setakat maen untuk inter-block, inter-course dan inter-part....tu pun kadang-kadang johan kadang-kadang naib johan....hehehehe...

Masuk ke UPSI pada tahun 2000 membawa sinar yang terang kerana aku berpeluang mengambil subjek ping pong untu kegiatan kokurikulum....alhamdulillah aku lulus cemerlang dengan A untuk subjek itu...kebetulan instruktor yang mengajar aku selama 4 semester juga merupakan kelahiran Terengganu...Abang Harman dan Abang Musa, trimas atas tunjuk ajar kalian...buat kali pertama dalam sejarah penubuhan UPSI, tahun 2002 pasukan ping pong perempuan dihantar ke kejohanan MASUM....pengalaman bermain dengan pemain Malaysia (UM) sangat memberi erti...selama ni aku tengok di TV je...tapi MASUM membawa sejarah baru dalam hidupku....

Tahun 2003 aku start keje di SESERI...ping pong?? bola tampar? langsung tak sentuh....hahahaha...sebab?? busy dengan kerja-kerja sebagai kaunselor....hinggalah aku pindah ke SESTER, tiba-tiba terlantik pulak jd penasihat bola tampar.....so sampai sekarang laaaa aku main bola tampar.....ping pong tah ke mana...nak tau sejauh mana penglibatan aku? jom tengok..preview jap..

1) Johan berpasukan Ping Pong Perempuan Kejohanan Sukan antara Asrama Yayasan
2) Naib Johan individu Ping Pong Kejohanan Individu/Regu MASMAT
3) Johan Beregu Ping Pong  Kejohanan Individu/Regu MASMAT
4) Johan Berpasukan Ping Pong Kejohanan Sukan Rakan Sukan Daerah Hulu Trg
5) Naib Johan Individu Ping Pong Kejohanan Sukan Rakan Sukan Daerah Hulu Trg
6) Johan Beregu Ping Pong Kejohanan Sukan Rakan Sukan Daerah Hulu Trg
7) Penyertaan Berpasukan Kejohanan Sukan Rakan Sukan Peringkat Negeri Terengganu
8) Johan Berpasukan Ping Pong Kejohanan MASMAT
9) Johan Berpasukan Ping Pong Kejohanan Sukan antara IPT Islam Malaysia
10) Johan Individu Ping Pong Kejohanan Sukan Tertutup UPSI
11) Johan Beregu Individu Ping Pong Kejohanan Sukan Tertutup UPSI
12) Johan Individu Ping Pong Kejohanan Sukan Terbuka UPSI
13) Johan Beregu Individu Ping Pong Kejohanan Sukan Terbuka UPSI
14) Wakil UPSI (Ping Pong) ke Kejohanan MASUM di UiTM Shah Alam

Senarai di atas adalah senarai kejohanan besar yang pernah aku sertai untuk ping pong....manakala kejohanan bola tampar sekadar pertandingan dalaman....macam yang aku cakap tadi laaa, juz untuk suka-suka.....so pengalaman menyertai MSKPP dijadikan pengalaman baru...gementar, takut, nerbes, sumenye ada.....walau apa pun, aku masih berharap andainya tahun depan aku dapat menyertai pasukan ping pong kerana itulah right track aku.....tapi kita mampu berharap, selebihnya itu urusan Allah....andai Allah tak memakbulkan permintaan aku, ada hikmahnya yang aku tak nampak....tak semua permintaan kita akan dimakbulkan...sendainya tak dapat yang satu, syukurlah kerana masih banyak nikmat yang diberi walau kita tak pernah mintak...wallahua'lam...

Saturday, October 15, 2011

HATI TERUSIK...

Alhamdulillah minggu ini aku berpeluang pulang ke pangkuan family tercinta....kebetulan juga ada 2 walimah yang wajib dihadiri....hari jumaat 14/10/2011, anak sepupu yang kawen manakala hari Sabtu 15/10/2011 pula sepupu yang kawen....memang agak memenatkan sebab walimah berlangsung di 2 daerah yg berbeza....Dungun dan Kemaman....kalau hari jumaat aku bersama kakak dan anak-anak bergerak ke sana sebab mak dan abah terlebih awal ke sana untuk bantuan tenaga....manakala hari sabtu pula kami gerak satu kereta je sebab abah dah tak larat nak drive jauh....jam 9.00 pagi semua dah bersiap dan masuk dalam kete...abah request utk singgah ke rumah salah sorang warga felda...katanya isteri cikgu rosdi uzur sangat...aku tak bertangguh kerana kebetulan cikgu Edlin dan cikgu Rosdi juga merupakan bekas guruku....

Tiba di rumah orang tua cikgu Rosdi, aku segera menyalami cikgu Edlin yg juga merupakan bekas guru Bahasa Inggeris masa aku di sekolah rendah dulu....beliau mengidap parkinson....sekarang ni bergantung kpd ubat...tanpa ubat beliau tidak berupaya bangun atau berdiri.... beberapa kali aku menahan air mata supaya tidak gugur sewenang-wenangnya....sebak melihat keadaan cikgu Edlin...di akhir ziarah aku menyalami dan mencium tangan cikgu Edlin serta memeluknya sambil berkata... "cikgu, terima kasih kerana pernah mendidik saya dulu...akhirnya saya menjadi guru juga, berkat didikan cikgu...saya doakan cikgu terus diberi nikmat kesihatan selepas ni....." aku tau cikgu Edlin memandangku dengan senyuman dan aku juga tau die perasan mataku yang berkaca-kaca kerana sedih melihat keadaannya hari ini....

Aku lebih terseksa perasaan kerana melihat cikgu Edlin yang tidak pernah lekang dengan senyumannya.....hatiku cukup terusik...walaupun perbualan kami singkat tapi terkesan ke dasar sanubariku....cikgu Edlin merupakan salah sorang guru yg sangat dedikasi dengan tugas...beliau menjadi kesayangan pelajar-pelajarnya...mendidik dengan penuh kelembutan tapi dalam lembutnya ada tegasnya....melihat cikgu Edlin hari ini membuatkan aku terkenang kepada arwah cikgu Fauzi Agus yg merupakan guru matematik...arwah seorang yg sangat garang...aku di antara pelajar yg selalu didenda dan dirotan kerana melakukan kesilapan dalam kira-kira....tapi jauh di lubuk hatiku tidak pernah ada rasa dendam atau benci walau sekelumit pun...kerana didikan mereka maka hari ini aku menjadi 'seseorang'....

Cikgu Edlin....satu nama yang membuatkan emosiku terusik ketika memandu ke Kemaman tadi....aku bertekad selepas ni akan mengunjungi teratak cikgu Edlin dan cikgu Rosdi di Dungun sebagai tanda ingatanku....cikgu Edlin, restui aku dalam meniti arus dunia perguruan ini...suntikkan aku semangatmu yang sangat teguh ibarat gunung tertinggi di dunia.....berikan aku kekuatanmu menongkah dugaan duniawi....Cikgu Rosdi, aku kagumi kesabaranmu, kesetiaanmu, kelembutanmu dan kasih sayangmu buat cikgu Edlin...meskipun isterimu telah lama menderita kesakitan namun tidak kau tinggali dia atau abaikan dia...

Ya Allah, Kau berkati guru-guruku....berkati hidup mereka...Kau ampuni dosa-dosa mereka....limpahi mereka dengan kasih sayangMu..kuatkan dan satukan hati-hati mereka dalam keimanan kepadaMu...kau masukkan mereka dalam jannahMu yg paling agung....ya Allah sesungguhnya aku amat menyayangi guru-guruku...jasa mereka tidak terbalas...aku berhutang dengan mereka ya Allah, seumur hidupku.....Robbanaa aatinaa fiddunya hasanah..wafil aakhirotihasanatanwaqinaa "adzaabannnaar......


*Tiada ilustrasi y sesuai dipaparkan bagi menunjukkan emosiku kala ini...

Thursday, October 13, 2011

LAGI...

Malam tadi mengalami tido yg sangat lena selepas makan ubat batuk dan selesema....mimpi juga berulang lagi.....2 malam berturut-turut mimpi yang lebih kurang sama....kalau malam sebelum ni mimpi agak pelik dan panjang tapi kali ni mimpi yang singkat tapi penuh makna....dia hadir dalam mimpi dan menghadiahkan sebuah senyuman....sangat bermakna hingga masih terasa sisa senyuman itu masih berbaki walaupun roh sudah kembali ke alam realiti....meskipun hanya silent conversation tapi terasa segar....ku doakan dari jauh semoga dirinya diberkati...takpelah, andai masih ada cebisan kerinduan pasti layangan inatan akan menerpa diriku nanti....bukan aku menjauhkan diri, cuma takut kecewa bila setiap kali berharap dan harapan itu tidak tertunai......menunggu detik manis itu tiba....pasti tiba nanti...insyaAllah...


Sunday, October 9, 2011

PASTI...

Malam tadi, termimpikan seseorang....mimpi yang sangat panjang...pelik...terjaga je terus beristighfar....pastinya mainan syaitan....tapi yang pastinya juga saya amat merinduinya...dan saya juga pasti dia lupakan saya....takpelah....redha....


Thursday, October 6, 2011

BILA RASA ITU TIDAK KU TAHU...



Sukarnya nak mengungkapkan isi hati.....adakalanya aku tidak tahu apa yang ku rasai...aku tidak pasti apa yang sedang ditanggung....jika nak dikatakan hidupku tak tenteram, aku yakin dan pasti hidupku sangat tenang dan tidak lagi complicated...tak macam dulu....alhamdulillah dah 2 thn lebih kurasa hidupku lebih tenang berbanding dulu...mungkin juga faktor tanggungjawab yang digalas kini dah berlainan....

Adakah hidup ini kurasa seolah-olah kosong? juga tidak dapat kuberi jawapan itu...kerana ku sangat pasti tiap waktu yg berlalu sentiasa terisi dan terluang dengan detik-detik bahagia bersama Al-Kautsar di sisiku..... rasa kehilangankah? rasa kekurangankah? mungkin....rasa hilang sesuatu....ermmm sesuatu atau seseorang? dulu dekat di hati tapi kini menjauh...dan aku yakin bukan aku yg menjauh...takpelah, aku redha.... sebab seumur hidupku, tak pernah kupinta balasan baik bagi tiap tali ukhwah yg dihulur....andai tak berbalas juga syukur alhamdulillah...pasti ada sebab kan? cuma aku tak tahu apakah rasa yg sebenar yg sedang aku rasai....

Akhir-akhir ini seringkali hujan lebat dan ribut di waktu senja dan malam....seolah-olah seiring pulak dgn keributan di hati...cuma bezanya hujan ribut di hati segera reda sebaik sahaja melihat wajah Al-Kautsar di sisi...tiap malam pelukannya menenangkan dan mendamaikan....Hilang segala duka nestapa...hilang segala keributan...kerana Al-Kautsar di hatiku itu adalah segala-galanya, yg memberi erti....sebab itu aku tak dapat nak tafsirkan apa yang kurasakan sekarang....la baksa...Hanya Allah yg Maha Mengetahui...

Tuesday, September 20, 2011

RAMBUT PUN TAK SAMA HITAM, NI KAN PLAK HATI....

Minggu ni memang minggu tak sihat...since minggu lepas lagi mmg minggu busy...semalam tak masuk meeting sebab ke klinik, amek ubat....then need to rest sebab malam nk datang sek utk key in matrix bsama2 bdk2 f5....masih byk keje yg urgent dan perlu diselesaikan segera dan aku nak elak bertangguh...sebab tak nak berat kemudian ari...

Pagi2 lagi mood dah kacau sebab mendapat berita kurang menyenangkan...biasalah, dlm lapangan kerja, tak semestinya semua org puas hati dgn kita....walau pun kat depan pijak semut tak mati, tapi kat belakang kita tak tau...manusia ni ada beberapa kategori yg dapat aku senaraikan di sepanjang pemerhatian peribadi...

  1. Sangat bertanggungjawab dengan tugas
  2. Tidak bertanggungjawab/lepas tangan
  3. Suka komplen keje orang
  4. Suka campur hal peribadi orang
  5. Suka bermegah diri
  6. Pendengar setia
  7. Tak ambil hirau keadaan sekeliling
  8. Kaki bangkang
  9. Banyak cakap tapi keje tak jalan
  10. Kurang bercakap tapi rajin keje
  11. PERASAN DIRI BAGUS
Haaaaaa kategori yang terakhir yang sengaja aku CAPS LOCK tu sbenarnya yg paling aku nak highlight dlm en3 kali nih...bro, kalo tak puas ati ko cakap depan2...tak maen aar cakap2 blakang....agaknya ko nih mmg suke main blakang kot....knpa nk tunggu org yg ko nak kutuk tu takde baru brani nak cakap? ade brann nk ckp depan2 tak? huh nampak sangat laa kan ko nih mmg jenis hantam blakang je....sesia ko buat amal ibadat banyak2 pastu ko sedekah kat org yg ko kutuk...ingat laa beb!! bukan ko sorang je keje bagus...ko nampak ke org lain keje waktu bila? ko tau ke org tu dtg keje siang malam? atau pun ko nih mmg jenis yang nak kene report selalu kot....pendek cite, ko prasan ko jek yg bagus, kan? ingat beb!! lu ada anak...arini ari lu..esok lusa blom pasti lagi....kalau balasan tak kene kat lu, sok2 kene kat anak cucu lu...

Oppss!! lupa...sllnya orang jns camni memang takkan penah sedar....berapa ramai org yg ko sakiti hati2 mereka? dah banyak kali aku terdengar di kalangan kawan2 yang pernah terkena ngan ko, mereka mendoakan sesuatu yg tak baik utk ko...pity lorr...tapi aku doakan semoga Allah bukakan pintu hati ko utk bertaubat...dah masuk lewat usia nie bawak2 laa bertaubat..banyakkan amal....KURANGKAN BERCAKAP BANYAKKAN BERAMAL.....sampai masa nanti aku akan melaporkan jugak apa aktiviti aku dan sahabat2 aku yg tak pernah berkira kerja...dah nak masuk 3 minggu berturut2 aku dan sahabat2 bekeje hujung minggu...datang ke sekolah waktu malam...aku akan uar2kan nanti, bila tiba masanya....dan sekaligus hentam kau balik dalam mesyuarat...so get well prepared, keh?? Wallahua'lam...

Monday, September 19, 2011

JIWA KACAU II

Kepala berdenyut2...mata rasa membengkak...tekak terasa perit...semuanya serba tak kena...ada lbh kurang 6 tugasan yang perlu di teliti sebelum diambil tindakan...jom kita lihat senarai semak...

1) Ketas keje Mock Interview Khazanah Nasional - status done tp lom pos
2) ketas keje sponsor info board Khazanah Nasional - done tp blom pos jgk
3) matrikulasi on9 - 136 pelajar lom key in lagi sbb xleh msk server matrix wktu ptg (pinda waktu ke mlm hari)
4) Majlis temu raye kuarga angkat di Felda Jerangau(23-24/9/2011) - Dh setel, cuma tunggu duit n plan ngan Persatuan Belia
5) Rehat Minda di Gambang -dah setel kecuali duit yuran dan booking tiket
6) ketas keje Jati Diri F4 di setiu -Lom buat apa2 lagi (huhuhuhu)
7) Kamis ni ke Pekan utk amek bdk2 blk bertanding dari kedah...depa transit di INSTAR...

Sosioemosi sekarang ni tak stabil...skrg ni pun pale tengah bdenyut2....takleh nak pikir satu hape pun....blk keje nanti nak singgah di farmasi utk amek bekalan ubat...akan kubunuh virus2 demam sebelum btl2 demam...bukan apa, aku takmo MC...hahahahaha...kalau skrg ni tgh tak byk keje, dgn segera aku gi amek MC....hehehehe....ape pun, badan perlukan rehat...byk perkara nak share sebenarnya ni tapi masa tak mengizinkan dgn keadaan badan yang krg sht...memang kacau dibuatnye...haisehhh...

Wednesday, September 14, 2011

SAUNA, BEKAM & MASSAGE

Dah beberapa hari rasa lesu...rasa serba tak kena....susah nak lelapkan mata...gelisah di peraduan......sebelum ni rasa masih mampu menahan...namun tidak untuk hari ini.....rasa sangat tidak tertanggung...ketika tiba di rumah selepas tamat kerja, jam baru menunjukkan angka 5.00 ptg...sebenarnya waktu terawal untuk minggu ini....beban kerja sentiasa bertokok....hasrat hati ingin mengambil masa lelap seketika kerana perlu hadir ke sekolah pada malamnya...namun kegelisahan meruntun hati dan anggota badan bingkas tegak berdiri...dengan segera menukar pakaian yang sesuai untuk keluar....bertemankan anakanda kesayangan, maka menyusurlah TAL3126 di jalanraya....untuk satu tujuan destinasi...iaitu "Beuty Saloon Centre"...

Jam 6.30pm bermulalah pengalaman baru...dimulakan dengan mandi wap, diikuti dengan bekam angin dan akhir sekali massage....pengalaman baru yang menyeronokkan serta sedikit memeritkan...hahahaha...perit sebab badan mmg banyak angin dan peranakan berada di bawah...memang sangat sakit sampai rasa macam kekejangan sewaktu peranakan diangkat naik ke atas semula....alhamdulillah semuanya berjalan lancar dan syukur juga kerana badan terasa ringan dan lebih bertenaga....mudah-mudahan lepas ni dah takde lagi kesakitan pada tumit kaki....

Aku masih ada 2 kali sesi lagi...kali ni aku pilih 3 sesi dengan bayaran RM100.00 sahaja...kalau satu sesi bayaran yang dikenakan adalah sebanyak RM50...so aku dah jimat RM50 untuk sesi ketiga....Mudah-mudahan diberi kesihatan yang lebih baik untuk melaksanakan tugas...


Monday, September 12, 2011

DUGAAN DAN NIKMAT

Hidup ini umpama roda...adakalanya kita berada di atas...ada tikanya kita berada di bawah...lumrah manusia, apabila diberi ujian dan dugaan mudah sekali mengeluh...berkeluh-kesah...sedangkan nikmat yg Allah kurniakan yang tak terhitung banyaknya, adakah sebanyak itu juga kita mensyukurinya?

Berbalik kepada apa yang ingin aku kongsikan di sini...secara jujurnya, mengimbangi kerjaya, pengurusan anak dan pembelajaran secara separuh masa amat menguji...segala-galanya...terutamanya dari segi kesabaran dan juga kesungguhan..juga kesetiaan...ya, kesetiaan....kesetiaan kepada rutin harian di rumah bersama keluarga dan juga anak....rutin mingguan pulang ke kampung menjengah ibu bapa yang semakin meningkat usia, semestinya memerlukan perhatian dan kasih sayang yang tak berbelah-bahagi... masa di peringkat awal bekerja, ada juga niat nak sambung belajar tetapi rutin kerja di KL membendung hasrat itu drp tertunai...bila dah pulang ke terengganu, abah menjadi push factor...selalu menekan dengan soalan "bila nak sambung belajar?"..itu semua kerana adanya pull factor iaitu bilangan sepupu yang semakin ramai menuntut di peringkat sarjana dan juga kedoktoran...dalam kepayahan, akhirnya Allah buka 1 ruang...iaitu di saat aku bercadang menghantar permohonan ke UIAM, Gombak...akhirnya UUM menawrakan pengajian jarak jauh bertempat di kampus Politeknik Kota, Kuala Terengganu...Ya, seperti yg aku nyatakan sebelum ini, nikmat Allah itu sangat tak terhitung....diberi banyak kesulitan sekalipun, tetap takkan dapat mengatasi banyaknya nikmat kurniaanNya...

8 Julai 2010 (juga tarikh kemenjadian aku...hehe) aku mendaftar ke kampus polytech kota..sangat dekat dgn tempat kerjaku..satu lagi nikmat olehNya...kuikhtiarkan juga untuk mendapat dana bagi membiayai pengajian krn tak mahu menyusahkan abah....peringkat awal belajar, sumber kewangan abah yang dahulukan...sebab abah terlebih excited bila dapat tahu aku satu-satunya anak yg berusaha memenuhi impiannya untuk melihat anaknya menyambung pengajian di peringkat sarjana...semester 1 dan 2 abah yang membiayai yuran pengajianku...namun bermula sem 3 aku keluarkan duit sendiri yang dah cukup dlm simpanan...harap2 semester akan datang hingga akhir, aku tak perlu lagi bergantung harap kpd abah...rasa jugak malu sebenarnya...maklum laa dah bekeje dan ada anak, masih bergantung kat abah...takpe abah, i/Allah panjang umur abah, akan kubayar segala penat-lelahmu...

Dalam kepayahan juga aku menamatkan semester 1 dengan keputusan 3.84....terkedu sebenarnya...di luar jangkaan...namun seperti zaman dulu2 jugak, semester 2 aku hanyut...sekadar meraih 3.50...haih cemas dibuatnya...kebetulan terpaksa mengambil 2 subjek yang memang tidak digemari...research method dan pengujian dan penilaian dalam pendidikan....semester 3 aku bangkit kembali....ya, kembali ke trek sebenar...meraih sekali lagi angka 3.84...keseluruhan PNGK berjumlah 3.72 kini...semester 4??? ujian berat kali ini...subjek statistik dan learning motivation blh menjadi pengganggu...salah satu sebabnya, aku tak boleh nak get along dgn statistik...2nd, subjek learning motivation diajar oleh foreigner...from philipine...subjek tu sangat tough bagi aku, kl lecturer ajar dlm BM pun blm pasti boleh score A inikan pula foreigner yg ajar...takpe....fikir positif lagi...Allah nak beri kemahiran berbahasa inggeris utk aku agaknya...supaya term psikologi semua di hujung jari...hurmm hikmahnya...itulah sebabnya Allah gerakkan hati utk aku grab Galaxy Tab setelah mendapat rezeki mencurah2 tahun ni..sebenarnya byk benefit GT tu...aku blh wiki apa saje yg aku nak cari...so tak perlu mengusung kamus atau nota...aku punya aplikasi yg sgt pintar utk diguna bermula sem 4 ni...

Kalau semester 1 aritu aku mendapat surat drp Yayasan Terengganu yg menyatakan permohonan utk mendapat pinjaman ditolak....hal itu membuatkan aku terpaksa bergantung kpd abah utk support pengajian aku...bermula sem 4, aku mendapat makluman bahawa Yayasan Terengganu telah membuka peluang utk kami memohon pinjaman....RM8000 hanya utk setahun je lagi pengajian...bayar kembali juga RM8000....alhamdulillah...nah, lihatlah..betul kan, apa yg aku cakap kat atas tadi? apa yg aku duk bebel dari tadi, ada kebenarannya...sekali lagi Allah buka pintu nikmatnya....maka bermulalah kerja-kerja memuat turun borang dan membuat salinan sijil dan dokumen yg berkaitan...


Irfan juga semakin cerdik dan memahami...kalau dulu aku agak sukar nak tinggalkan die sebelum gi kelas sbb die ngamuk2 nak ikut...sekarang ni die lebih mengerti...alhamdulillah...lagi kemudahan yg diberiNya....mungkin juga faktor usia irfan dah 3 tahun menjadikannya lebih cerdik dan boleh berfikir dengan rasional berbanding sebelum ni...

Setelah kuhitung..kukira...kunilai semuanya...termasuk dugaan beban kerja di luar negeri dan dalam masa yg sama ada tugasan yg perlu disiapkan, sebenarnya hidup ini menuntut satu pengorbanan yang panjang...juga memerlukan kesabaran dan ketabahan yang padu...juga memerlukan kegigihan dan kesungguhan yang jitu....juga menuntut semangat yang berkobar-kobar...apabila dugaan melintang, maka jangan cepat melatah kerana kita hanya akan mampu melihat jalan yang terang apabila hati dan fikiran kita juga bersih...sekiranya dugaan yang diberi kita sambut dengan keluh-kesah dan merintih, maka jalan yg dilalui tampak gelita...teringat bait-bait nasyid hijjaz yg sangat digemari...Lukisan Alam...

Hidup tidak selalunya indah
Langit tak selalu cerah
Suram malam tak berbintang
Itulah lukisan alam
(Begitu aturan Tuhan)

Jadilah rumput nan lemah lembut
Tak luruh dipukul ribut
Bagai karang di dasar lautan
Tak terusik dilanda badai

Dalam suka hitunglah kesyukuranmu
Dalam senang awasi kealpaanmu
Setitis derita melanda
Segunung kurniaanNya

Usah mengharapkan segalanya
Dalam perjuangan penuh pengorbanan
Usah dendam berpanjangan
Maafkan kesalahan insan
(Begitu ajaran Tuhan)

Hasbiallah, Hasbunallah
HasbiRabbi jalallahu Ya Allah

Dalam diam taburkanlah baktimu
Dalam tenang buangkanlah amarahmu
Suburkanlah sifat sabar
(Di) dalam jiwamu itu

 Sentiasa menjadi sumber inspirasi umi untuk terus berjuang di medan ilmu..
Semoga ujian mendatang akan menjadikan aku insan yg terus tabah dan sabar, tanpa keluh-kesah....sebelum menghitung dugaan yg diberi, hitunglah dulu berapa banya nikmatNya...i/Allah tiada keluh-kesah...tiada putus-asa....wallahua'lam...

Sunday, August 14, 2011

RASA ITU....

Irfan : mi, cantiknya bulan tu...irfan nak pegi ke bulan laa..
Umi : Syg nak naik ke bulan?
Irfan : (angguk)...irfan nak..
Umi : Kalau irfan nak naik ke bulan, irfan kene blaja rajin2...kene pandai baca, pandai mengira...boleh?
Irfan : (senyum)...sambil mengangguk dengan laju...
Umi : (Senyum dan mengusap kepala si anak dengan penuh kasih sayang)

Perbualan ringkas itu berlangsung ketika dalam kereta sewaktu perjalanan pulang ke KTrg....indahnya bulan...budak kecik pun tau bulan itu cantik dipandang.....namun, hati kecilku terdetik...sesuatu...di pinggir kenangan....ada rasa yang hadir....meskipun kita jauh, namun kita tetap memandang bulan yg sama....hati kita memasang impian dan angan-angan yang sama....tapi sayangnya keindahan bulan hanya di kejauhan....hakikat sebenarnya tak cantik.....tak seindah pandangan dari jauh.....

Duhai hati, kenapa perlu ada rasa itu?? pergilah jauh-jauh kerana ia menyiksaku....Allah punya rencana yang lebih baik daripada itu....sabarlah....sesungguhnya kesabaran itu ibarat memecahkan bekuan ais dengan titis-titis air....selama mana kau mampu bersabar, pasti ada ganjaran untukmu....

Namun, hati ini membungkam...lebih tega begitu daripada terus-terusan terzahir apatah lagi terbias dek pancaran memori silam.....sulit benar bagiku....hati terus mendesah....mungkin juga ria...mungkin juga hiba......bersarang menjadi 1..sebenarnya apa bacaan hatiku? kalau manusia, ibarat yang demam tapi tidak demam...apakah kondisinya??

Di saat mentari memancarkan sinar teriknya...sang guruh berdentum di langit sudah sekian lama....tanah yang makin gersang tiada ditemani titis-titis gerimis.....hanya sinar suria di balik awan yang gemalai berarak....sentiasa terlindung....namun kini, makin hampir gerimis turun di saat sang suria mulai mengelak daripada terus ditabiri awan....bila tiba saatnya, harus bagaimana lagi hendak ku rasa? aku tidak pasti apakah rasa yang aku bakal rasai kelak....bila tiba masanya....

Lepaskanlah...bebaskanlah.....itu perlu untuk tujuan kelangsungan hidup....kerana memori itu akan terus menghambat...kayuhan tapakku bukan kerana mengejar....kerana yang berlalu tetap dah berlalu....

Monday, August 1, 2011

RASA MUSYKIL

Salam ramadhan...semoga kedatangan ramadhan kareem ini akan benar2 menyucikan diri dan jiwa kita....semoga hati kita sentiasa terpanggil untuk bermunajat kepadanya...semua syaitan dan iblis la'natullah telah diikat, dirantai...justeru itu tiada lagi halangan untuk mengerjakan amal ibadah, kan?

Hatiku merasa terpanggil...setelah menonton filem PAPADOM malam tadi...aku pun tak tahu kenapa...memang sejak dulu lagi, apa sahaja perkara yang berkait ibu bapa, mudah benar hatiku tercuit...cepat benar airmata ini mengalir...mungkin juga aku dah berpengalaman melahirkan seorang zuriat lelaki secara normal...kepayahan dari saat mengandung, melahirkan dan membesarkan sedikit-sebanyak meruntun hatiku tentang pengorbanan ibu bapaku terhadap diriku....hatiku terusik bila melihat gelagat anak-anak zaman sekarang....bukankah di dalam Al-Quran telah dinyatakan :

“Dan Tuhanmu telah memerintahkan supaya kamu jangan menyembah melainkan kepada-Nya dan hendaklah kamu berbuat baik pada ibubapamu dengan sebaik-baiknya. Jika salah seorang di antara keduanya atau kedua-duanya sampai berumur lanjut dalam pemeliharaanmu, maka sekali-kali janganlah kamu mengatakan kepada keduanya perkataan “ah” dan janganlah kamu membentak mereka dan ucapkanlah kepada mereka perkataan yang mulia.” – al-Israa’ (17 : 23).



Cuba lihat senarai di bawah dan fikirkan, adakah ia membawa kpd dosa atau tidak??
  1. Tidak menjawab apabila ditanya oleh ibu/bapa
  2. Menguncikan diri di dalam bilik meskipun dipanggil berulang kali
  3. Bermuka masam/memalingkan muka (kerana amarah)
  4. Menjawab sehingga mengguris hati ibu/bapa
  5. Meninggi suara dengan ibu/bapa
  6. Mengguris hati ibu/bapa dengan perbuatan/suara

Senarai di atas di antara picisan perkara yang sering ditonton pada hari ini, dilakukan oleh golongan anak.....semoga anak-anak yang berada di luar sana, termasuk diriku, segera bertaubat dan memohon keampunan drp ibu bapa dan berjanjilah kpd diri sendiri bahawa perbuatan tersebut tidak akan diulangi lagi...masih ingatkah kalian tentang kisah seorang anak yang tekun mengerjakan solat sunat sehingga tidak menghiraukan panggilan ibunya dari luar rumah? meskipun banyak amal ibadatnya, namun sekali hati ibu terguris, maka si anak berhadapan dengan kesukaran untuk melafazkan kalimah syahadah sehinggalah ibunya mengampunkan dosa-dosanya...

Na'udzu billahimin dzaalik...semoga diriku dan anakku terpelihara drp sikap sedemikian...keutamaan ibu/bapa dapat kita lihat menerusi hadith-hadith dan juga firman Allah di dalam Al-Quran....bahkan banyak juga kisah2 teladan yg dapat kita jdkan pedoman....semoga hati kita tidak pernah lagha drp mengutamakan ibu/bapa....Allah tetap yang terutama...Nabi dan rasul juga yang teratas...namun ibu bapa merupakan kunci untuk kita ke syurga.....amal ibadat yang menggunung tinggi takkan dipandang Allah krn redha ibu bapa adalah redha Allah jua....ibu menjaga kita dlm kandungan selama 9 bulan 10 hari....ibu bapa membesarkan kita sehingga sanggup mengorbankan kehendak peribadi asalkan anaknya mbesar dengan sihat dan menjadi anak pintar cerdas...hitunglah usia kita sekarang...berapa lama kita bergantung hidup kpd ibu bapa...berpuluh2 tahun....tapi kenapa kita tak mampu bersabar dengan karenah ibu bapa yang hanya picisan drp usia kita hidup.....kita tak mampu sabar jika dimarahi walau tidak melakukan kesalahan....kerana masa lampau kita, masa kecil kita, tak pernah kita sedari...krn masa lampau itu sangat jauh...tapi kene ingat, yang dekay itu kematian....berubahlah sebelum malaikat maut datang menjemput...jangan nanti kita atau ibu atau bapa yang dipanggil pulang mengadapNya, kita masih mempunyai hutang dengan mereka....wallahua'lam...


Saturday, July 23, 2011

GELAGAT MANUSIA BIADAB

Sudah menjadi rutin, tiap kali pulang ke kampung, kalau mak atau abah atau kedua2nya nak shopping barang2 dapur, aku akan menjadi driver tetap....kebetulan pulang dari Bangi kali ini, abah menyuarakan hasrat nak ke bandar...katanya nak shopping barang2 dapur....lantas aku mempersiapkan diri dan juga irfan...manakala bonda pula tak ikut serta kerana kurang sihat...oleh itu kami keluar bertiga...memang seronok sesekali keluar bersama....sempat makan nasi ayam yang lazat di Gong Kapas dan bungkus untuk mak....namun, di sebalik keseronokan itu, terpalit sedikit kekecewaan...apa taknya, kecewa dengan gelagat pemandu yang biadab...mau je rasanya mulut ni menyumpah2..tapi minda segera mengawal... semasa memandu pulang, sememangnya aku perlu merentasi jalanraya yang sememangnya luas terbentang...jalan 2 lorong...5km pertama, aku berada di lorong kanan mengekori sebuah kereta myvi manakala sebuah unser berada di lorong kiri mengekori sebuah lori....tak semena-mena, unser tersebut cilok masuk ke lorong kanan sedangkan body myvi tersebut telah 1/2 berada di hadapan...terkejut mungkin, pemandu myvi tersebut segera memperlahankan kereta....abah yg berada di sebelah mengomel tanda tak puas hati....

10km berikutnya, aku berada di lorong kiri...selamat kufikir...kerana tiada niat utk speeding...kebetulan aku melihat ada satu simpang di sebelah kiri dan sedang menanti untuk keluar ialah sebuah kereta model sedan...tiada kenderaan di hadapan keretaku...manakala di lorong kanan pula terdapat unser dan juga beberapa buah kereta yang lain, berderetan....tiba2 tanpa kuduga, unser berkenaan sekali lagi mencilok sedangkan body keretanya berada 1/2 di hadapan keretaku...dengan pantas kukilas stereng kereta ke kiri tetapi tidak terlalu jauh ke kiri memandangkan terdapat sebuah kereta sedan menunggu di simpang kiri..dengan marahnya, tangan kutekan hon berulang kali dan panjang sebagai tanda marah dan juga amaran...namun apa yang kukesali, pemandu tersebut dengan biadabnya langsung tidak menghentikan perbuatannya malahan terus mencilok ke lorong kiri...sekali lagi abah mengomel tanda tak puas hati...beberapa saat ku tarik nafas panjang lantas kukejar pemandu biadab tersebut....aku juga melihat jarum meter keretaku mencecah 130km/j...sebaik sahaja aku berjaya memotong unser tersebut, lagi sekali ku picit hon sekuat-kuat hati..hajat hati nak buat brek mengejut di depan unser tersebut sebaik sahaja memotong...namun akal kewarasanku masih mampu mengawal amarah yg sedang beraja...

aku yakin dan hingga kini masih yakin bahawa pemandu tersebut sememangnya tidak akan merasa serik atau merasa bersalah di atas perbuatannya.....ya, memang aku pemandu perempuan tetapi aku tidak melakukan pemanduan secara melulu atau terlalu lembab sehingga menyulitkan pemanduan orang lain...walaupun kau pemandu lelaki, tetapi jangan sekali2 menunjukkan kejaguhanmu di jalanraya...kerana mungkin kesilapanmu akan menyebabkan nyawa org lain diragut....

kepada pemandu2 di luar sana, tolong jangan jadikan jalanraya ini sebagai litar anda kerana tindakan kamu itu mungkin mengundang padah buat pengguna jalanraya yg lain...kalau berlaku kecelakaan ke atas diri kamu akibat kecuaian diri sendiri, itu tidak mengapa..bagaimana andainya ada nyawa yang diangkat kerana kelalaian tersebut? dan bagaimana pula jika berlaku korban nyawa dalam kalangan ahli keluarga kamu sendiri akibat kecuaian pemandu lain? sama-sama fikirkan dan berubahlah.....

Friday, July 15, 2011

STATEMENT ORANG...

Tiba-tiba terfikir...tiba-tiba teringat...lantas tangan laju mencapai lappy kesayangan....sekadar cetusan minda bingkisan rasa.....dalam hidup ni pasti kita selalu mendapat respon spontan yang tidak dijangkakan, btl tak? adakalanya statement2 yang dibuat oleh org lain membuatkan kita terfikir...sebab kita tak pernah merasa diri kita macam tu tapi org berkata itulah kita....

Situasi 1
T: cikgu dr mana?
aku: SESTER
T: mengajar ape ye?
aku: (senyum)...saya tak ngaja..kaunselor...
T: ooo patut la..(senyum)
aku: (kerut kening)...kenapa ckp camtu?
T: (senyum)...sebab nampak always ready in wuteva situation....
aku: (senyum)...mungkin sbb byk deal dgn rmai org, byk mendengar n byk berfikir tu yg npk lbh berusia drp usia saya kot..(senyum)..
T: eh, bkn npk tua..sbnrnya npk matang dan berkeyakinan...wlpun duk di tpt baru tp karakter u npk meyakinkan...
aku: ....senyum....ketawa....???? (mode: berfikir)

Situasi 2
M: u sangat sesuai sgt jd lecturer...
aku: (kerut kening)...ye ke???
M: iye, btl..i ngan kwn i dh tgk kl u present or bcakap, ur style lbh sesuai jd lecturer...u ada karisma..
aku: (ketawa)....karisma kapoor ke?
M: eisyy! saya serious ni...u main-main plak..(senyum)...
aku: (senyum)...saya tak penah rasa camtu pun....kl duk kt dpn, nervous ada laa..
M: btl, my fren pn ckp bende yg sama...
aku: (senyum)...thanx

Situasi 3
ND: saya berterima kasih krn berpluang jpa org mcm cikgu..i nvr met any teacher like u..
aku: (senyum)...ermm?? mksud kamu?
ND: cikgu tlh membuatkan saya rs sangat dihargai dan disayangi...cikgu amat memahami jiwa remaja...
aku: (senyum)...kalau cgu xfaham remaja, xbolehlah cgu jd kaunselor (senyum)...
ND: terima ksh cgu..saya syg cikgu...
aku: (senyum)...sama-sama...

Situasi 4
G: ye cgu, nak beli apa?
aku: saya nk tengok2 je...(senyum)..
G: ermm maafkan saya..keje cikgu ke?
aku: (kerut kening)...mana tau saya ni cikgu?
G: (senyum)..ermm tgk gaya pn dah tau...
aku: (senyum)...mode: berfikir

Itulah sebahagian situasi yang aku pernah lalui..walhal aku tak pernah merasakan itulah diri aku....masih ada situasi-situasi lain yang tak dicatat di sini..tapi overall statement atau soalan yg diberi adalah lebih kurang aje sama....membuatkan aku terfikir.....muhasabah diri....ya Allah, andai itulah kekuatan dan kelebihan dan ia memberi manfaat kpdku, Kau kekalkanlah..andainya ia tidak benar dan atau tidak elok utk diriku, Kau lemparkannya jauh2....aku mencari redhaMu...satu yg sentiasa diingati..awaluddin ma'rifatullah...tiada satu sifat yg sempurna sesempurna sifatmu....wallahua'lam..

Monday, July 11, 2011

ALONE...

I need time for myself....so sorry dear frens, i deactivated my fb account juz temporary....i juz wana be alone...there are 2 persons only will be wit me during da silent tyme....juz need space for myself...so sorry...i'll come back...soon..


Tuesday, July 5, 2011

TOUCH MY HEART


Seumur hidup saya, banyak perkara yang boleh menarik pandangan...tapi hanya ada 1 yang benar2 masih melekat di hati sehingga kini...sukar nak digambarkan dengan kata-kata....ya, benar kata orang..."kenangan itu boleh ditinggalkan tapi ia tak mungkin dilupakan..."

Senang je Bukan mudah nak membuang sesuatu yg terpatri di hati dan terpahat kuat dalam ingatan....namun, untuk mengundur semula adalah mustahil sebab masa yg dah berlalu tidak akan kembali lagi...sekiranya peluang kedua masih ada, sayalah orang yang paling berbahagia di dunia ini...tapi saya tahu perkara itu takkan berlaku....biarlah...asalkan saya senang dan gembira hingga melompat-lompat  menjalani kehidupan sekarang...berhentilah berharap andainya itu menyakitimu tapi teruskan bermimpi andai itu dapat memberi rasa bahagia....

Monday, July 4, 2011

MAJLIS PENYERAHAN BUKU OLEH ISTERI MB TERENGGANU

 Di mekap sebelum majlis

Bercakap psl 2 Julai 2011, rasanya 1Malaysia tau apa event pd hari berkenaan...hurmm larian 1Murid, 1Sukan, 1Guru...huhuhu yg bestnya saya tak pegi sebab ada majlis penyerahan buku di Taska Permata Keluarga...seawal jam 7.30am saya n irfan dah berada di Taska meskipun majlis bermula jam 8.30am....sebagai seorang ibu, saya merasa teruja bila mendapat tahu anak akan membuat persembahan pembukaan...bukan setakat kamera DSLR yg saya bawa, turut bersama ialah camcorder Sony kesayangan..kononnya nak record Irfan..hahahaha...tapi 15 minit sebelum To' Puan Seri Norliza sampai, tiba2 cikgu Huda datang n bgtau...

cikgu: xpelah kak, Irfan dah takmo wat persembahan..
umi: haaa?? (tunduk n bercakap dgn irfan)...kenapa ni syg? sian cikgu...pegi laa duk dgn kawan2...
irfan: irfan nak duk ngan umi je...
(sesi konsultasi berlangsung selama beberapa minit namun menemui jalan buntu kerana Irfan tetap enggan membuat persembahan...mungkin aku sedikit hampa tetapi tidak pula memarahi si anak..biarlah..takpe...)

Bilik tayangan..

Kami para ibu bapa dipecahkan kepada bilik-bilik aktiviti bersama-sama anak masing-masing dan saya ditempatkan di bilik multimedia...hurmm To' Puan Seri akan melawat ke bilik-bilik utk menyaksikan bengkel belajar sambil bermain....



Bilik yg saya duduk tu merupakan bilik terakhir lawatan To' Puan Seri Norliza lawati...mmg sgt menarik kerana guru mengajar menggunakan skrin layar interaktif yg sangat besar...seorang demi seorang kanak-kanak diberi peluang berulang-kali utk menekan butang pada skrin...ada gambar kereta, bas, basikal, feri dan sebagainya mengikut kategori (kenderaan di darat, air, udara dan awam)...

umi: Irfan nak tekan lagi tak?
irfan: nak..(angguk kepala)
umi: kalau irfan nak tekan lagi, bgtau cikgu ye..
Irfan: cikgu..cikgu..irfan nak..
(belum ada respon drp cikgu sbb cikgu huda tgh seronok melayan bdk2 di barisan hadapan..suasana aga bingit)
irfan: cikgu..cikgu..irfan pulak..
(masih belum ada respon jugak sbb cikgu huda tak dengar suara irfan)
irfan: cikgu..cikgu..cikgu..(sambil angkat tangan)....
(cikgu huda beralih drp paparan kenderaan di air ke paparan kenderaan di darat)
irfan: (meraung-raung sambil berguling-guling dengan disaksikan oleh To' Puan Seri Norliza, JK Puteri Umno dan pegawai2 YPKT)
cikgu: ehh knp irfan?
umi: irfan pgil cgu, die nk tekan dr td lagi..
cikgu: (cpt2 hulurkan pointer..peg YPKT tlg angkat Irfan n bawa ke depan)
*Irfan menekan semua kenderaan yang dikehendakinya...manakala To' Puan Sri Norliza dan semua yg ada dlm tu melontarkan ketawa geli hati

Ketika tamat sesi lawatan di bilik tersebut, To' Puan Seri Norliza mengagihkan sampul duit utk setiap kanak-kanak...Irfan salam n cium tangan...

To' Puan Seri: Sape nama td?
umi : Irfan...(senyum)..irfan, ckp trma kasih..
irfan: terima kasih
To' Puan Seri: ooo irfan...(sambil usap pale irfan dan tersenyum...

Ketika majlis penyerahan buku, sekali lagi aku rasa tercuit...selepas namaku diumum, aku tampil ke depan bersama-sama Irfan..lagi sekali Irfan menyalami To' Puan Seri...

To' Puan Seri: ni tadi namanya Irfan kan? )senyum)
umi : ye To' Puan Seri..(senyum dan angguk)

Hurmmm dalam 30 kanak-kanak di Taska tersebut, akhirnya To' Puan hanya mengingati nama Irfan...hanya kerana 1 insiden...hahahaha..selepas tamat majlis...

cikgu huda: Irfan, kenapa Irfan nangis tadi? sian cikgu, Irfan buat camtu...(senyum)
umi: hahaha dah berulang kali Irfan pgil cikgu tapi no respon..tu yg die ngamuk..
cikgu huda: dah laa cikgu menggigil td..Irfan buat camtu..sampai hati Irfan...(senyum+ketawa)...
irfan: (muka polos)...

Irfan dan Haikal

Akhirnya kami pulang ke rumah dengan 1000 kenangan manis =)

SUARA HATI

Ada orang kata selalu berangan tu tak bagus...ada juga orang kata mimpi siang selalunya jd nyata...ada pula orang kata mimpi di malam hari hanya mainan tidur....tapi yang pasti saya suka berangan..saya juga suka bermimpi...walau adakalanya mimpi-mimpi itu membuatkan saya penat setelah terjaga...kerana mimpi dikejar hantu atau mimpi melalui perjalanan atau pendakian yg sangat panjang/tinggi....berangan a.k.a khayal...saya suka kerana ia pendorong inspirasi...meskipun saya tahu tak semua yang kita angankan akan menjadi realiti...namun yang pasti, dihambat realiti lebih memenatkan......

Mencipta angan2 cukup mudah...tapi nak mengerjakannya bukan semudah yang dianggarkan...tiada satu makhluk pun yang tidak cinta pada keelokan, tidak cinta pada keindahan...tapi itu semua subjektif...sukar diukur..kerana tiap orang punya alat ukur tersendiri...yang elok di mata saya tak semestinya indah di mata orang lain..tapi walau apapun, saya tetap menyukai apa yang saya suka....
dan saya akan menyayangi apa telah saya perolehi....sebab melepaskan sesuatu yg telah digenggam lebih mudah daripada mempertahankannya....untuk melepaskannya hanya perlu masa 1 saat mungkin tidak sampai 1 saat pun...sebab itu saya akan sentiasa menghargai dan menyayanginya....
Juga kita tidak dapat elakkan diri daripada terus tertanya-tanya dan sentiasa ingin tahu....setiap jalan ada aturannya...tiap aturan pasti juga ada rencananya....rencana itu meskipun kita yang mengolahnya tapi jangan sesekali lupa bahawa yang berhak menentukan hanya Dia....selagi nyawa masih digalas, selagi itu kaki kan terus melangkah dan selama itu juga tangan akan terus melakari kanvas kehidupan dengan warna-warninya....
Bila hati berbicara.....

Si Kecil Yang Petah III

Saat-saat bahagia

Dah lama tak update blog...tetiba idea mencurah2 plak...hurmm lagi2 si Irfan yg mencuit hati...meskipun jadual yang agak padat sekarang, namun itu bukanlah batasan waktu utk aku bersama Irfan..aku akan sentiasa cuba sedaya upaya untuk memberikan waktu yg berkualiti utk anakanda tercinta....sekarang ni Irfan dah pandai macam2....mulut mengalahkan org dewasa...baru-baru ni aku terpinga-pinga dengan muntahan kata2 Irfan...
Irfan : umi, makan setan dengan sayur...
Umi : erkk!! jgn ckp camtu sayang...xbaek...
Irfan : (terpinga-pinga).....makan setan dengan sayur laa..cikgu kate, makan setan dengan sayur...
Umi : ok ok nti umi tanya cikgu...(mode:berfikir apa sebenarnya)
Hari berikutnya aku menghantar Irfan ke TASKA dan berpeluang bertanya cikgu Huda (guru yang uruskan group Irfan)...
Umi: Maaf cikgu, saya nak tanya ni...Irfan ada cakap "makan setan dengan sayur"...boleh saya tau apa maksud die ckp camtu? dah puas saya fikir tp xdapat jawapan..
Cikgu Huda : Ekk!! Irfan ckp camtu? jap saya fikir..(berfikir)...(tiba-tiba ketawa)...ooo baru saya teringat...aritu saya ada bgtau kat bdk2 masa tengah makan..."jangan bercakap semasa makan...sape bercakap masa makan, dia makan sama-sama setan.."
Umi: (ketawa)...ooo mcm tu ceritanya..terima kasih...(senyum)...
seperti biasa, sang anak pantas menyalami umi dan tidak lupa juga ciuman di mulut...setelah itu, aku lihat Irfan ceria bersama-sama kawan2 di depan TV...Hi 5...(berlalu sambil tersenyum)...
Paling petah di sekolah...

Saturday, June 25, 2011

SOMETIMES...



Sometimes i wish i were a little kid again..



skinned knees are easier to fix than the broken heart....



Friday, June 10, 2011

SESUNGGUHNYA....

sesungguhnya, di dasar hati yang paling dalam itu tersembunyi sebutir mutiara bahagia yg cukup indah....sehingga kilauannya mewarnai segenap ruang yg paling kelam sekalipun...

sesungguhnya, di puncak kerinduan yang paling tinggi, tersembunyi embun kasih sayang yang amat salju dan bening....sehinggakan kesaljuannya boleh melumpuhkan tangan yang cuba merenggutnya....

sesungguhnya, di sebalik kocakan amarah yang sesekali memercik terpadam api yang berkobar dek sirna kasih suci nan luhur....

Redup tatapan mata...Erat dakapan cinta suci...lembut elus tangan...mendamaikan satu jiwa...memberikan ketenangan dan menghalau kesepian yang beraja...

Benarlah.....sesungguhnya rasa rindu itu amat indah...rasa sayang itu amat enak..sekalpun santapan diraja menjadi hidangan, kelazatannya tiada taranya....

Lahirnya rasa rindu kerna wujudnya kasih sayang....

Saturday, May 14, 2011

BILA RASA TIDAK DIPERLUKAN...

sebenanrnya hati tersinggung...jauh hati...terasa rindu..tapi hati yg sdg terhimpit dengan rasa TIDAK DIPERLUKAN memilih untuk mendiamkan diri...sebelah hati ingin berhubung....tapi sebelah lagi menahan....sebab hingga kini terasa DIRI TIDAK DIPERLUKAN....biarlah..diam ini sebagai tanda mengisi hati yg lara..ingin merawat hati...sendainya kau masih memerlukan aku, biarlah kau yang memulakan....sebab bait-bait katamu benar2 menyinggung hati...aku tahu, kau takkan memahami apa yg aku rasa sebab kau selalu menyalahkan tindakanku seandainya berlaku sesuatu di antara kita....biarlah..aku rela...lagipun, KAU LEBIH MEMERLUKAN DIA BERBANDING AKU....

Friday, April 29, 2011

SEDIH TAPI BANGGA

Kejohanan Bola Tampar Daerah KTS baru saja melabuhkan tirai....ada suka...ada duka...suka-kerana buat tahun ke-4, sester mara ke final dan 3 tahun berturut-turut bertemu smkbb di final...bermakna 3 thn berturut-turut juga sester kalah di tangan smkbb...

walaupun kalah, aku berbangga dengan pencapaian pemain-pemainku...hatiku tidak lagi ralat kerana mjadi naib johan thn ni...sebab aku mempunyai barisan pemain yang hanya 1 thn lebih berada di sekolah ini, tdk seperti sekolah2 lain yg mempunyai ambilan pelajar dr ting 1-5...aku juga berbangga krn wlpun kami tidak mempunyai barisan pelapis, kami mampu ke final lagi sekali...

cuma sedikit kecewa sebab tidak mampu menyekat kemaraan smkbb buat tahun ke-3....tak mengapa..sekurang2nya aku tahu aku mempunyai sebuah pasukan yg sangat bagus...aku punya setter dan juga spiker....

tahun depan...belum pasti lagi sama ada akan meneruskan tugas menerajui pasukan bola tampar atau tidak....bukan kecewa...tetapi terasa ingin beralih angin...ingin mengecapi tugas lain...sbb aku sukakan cabaran....namun apa keputusannya blm dpt dipastikan sehingga masa itu tiba...

Sedih kerana kalah tetapi BANGGA dengan kegigihan para pemain.....syabas VB SESTER GIRL TEAM...love u all

Rindu...

Dah lama tak mencurah idea...terasa rindu..terasa seakan tiada idea berputar...banyak yg ingin diluah tetapi tiada bahasa yang terbaik utk dimuntahkan...perasaan berbalam-balam...adakalanya sebak menjadi tamu......hidup ini satu episod perjalanan yg sgt panjang...belum ada noktah besinya...ibarat melalui sebuah lebuhraya...terlalu banyak hentiannya...setiap hentian punya kisah suka..duka..sendu...tawa..tapi di hentian itu hati terpaku...mati...kerana secebis hati tertinggal di situ...bila tiap kali perjalanan disambung...mana mungkin berpusing kembali...tiada lagi u-turn dlm episod hdp...kerana hdp mesti terus...andai kau tahu isi hatiku...bacalah..fahamilah..tak perlu lagi lidah bercerita...cukup hati saja yg berbicara....hati yg merasa, badan yang menanggung takkan sama ngan mata yang melihat.....wallahua'lam....

Sunday, January 30, 2011

TERKENANG...

bila terbaca blog seseorang, tiba2 shj hati terkenang pengalaman lalu..sampai sekarang masih merasakan apa yg kualami dulu mcm 1 mimpi..tapi hakikatnya ia telah berlalu...pengalaman melahirkan zuriat tercinta...irfan dilahirkan awal 2 minggu dari tarikh jangkaan doktor...sejak mengandungkan irfan, banyak sangat dugaan sebenarnya..especially hemoglobin..selalu kene refer kat doc...sbb darah merah xcukup...adakalanya bacaan hb mencecah 7@8...mmg agak cemas...thanx god sebab tak pnh ada pengalaman kena msk wad...hehehe...tp yg betul2 membuatkan hati berdegup kencang krn tiap kali scan, uri berada di bawah...hal itu berlarutan hingga kandungan mencecah 6 bulan...msk bulan ke-7, temujanji dengan doc pakar...alhamdulillah uri dah berada di atas...

5/5/2008, jam 6.30am...tiba2 rasa nak ke tandas..selepas buang air, kudapati ada kesan darah...terus jantung berdebar2...masa tue kepalaku duk rewind smla skrip yg nurse bagi...di antara tanda2 nak bersalin ialah turun darah...aku terus telefon mak dan mak sarankan segera ke hospital...namun nasihat berbeza drp keluarga mertua..mereka menyuruh aku tunggu hingga betul2 sakit...memandangkan aku mengandungkan anak sulung, maka aku tak berani menanggung risiko kl blaku apa2 yg buruk thadap kandungan...

8.00am aku dah berada di HSNZ...bukaan baru 3cm...sepanjang berada di hospital, contraction mmg sentiasa meningkat..makin kerap dan makin sakit...sehingga jam 7pm, bukaan msh 3cm...haih, bila laaa nak bersalin...namun aku menjalankan rutin eksesais ringan..membantu tugas dr dgn membuat lawatan dr katil ke katil dan bersembang dgn patient kat wad...hahahahaha...sehingga nurse memanggil aku utk periksa bukaan, aku menolak..bkn apa, rs sedikit sakit...biarlah...akhirnya tlena jua..jam 11.30pm....

jam 3.00 am aku dikejutkan nurse.."dik, bangun ye, nak check jantung baby"...aku segera bangun wl mata msh mengantuk...apa yg lucu ialah di saat sdg diperiksa jantung anak (wayar berselirat di perut), aku msh sempat terlena dek mengantuk yg tak tertahan..3 kali nurse kejutkan utk pertukaran posisi sebanyak 3 kali (menelentang, mengiring ke kanan dan lastly mengiring ke kiri)...akhirnya, dalam tak sedar, aku terbeliak krn tdengar bunyi letusan yg agak kuat..mcm belon pecah..serentak dengan itu, aku merasakan ada cairan yg mengalir dengan deras..teramat deras..dan panas...aku merasa..dgn jari..lalu ku lihat cairan itu..tiada warna..sgt jernih...dada berdegup kencang...secara spontan mulutku terjerit..."nurse!!"...."ye dik?? kenapa??"...2-3 org nurse bergegas sbb tkejut dgn jeritan kecilku...dgn wajah terpinga2 aku menjawab.."air ketuban dh pecah"....serentak dgn itu, nurse tsebut tgelak kecil..."ermm ingatkan apa tadi..saspen je"...

memandangkan bukaan dah mencecah 5cm, aku disorong ke dewan bersalin....6/5/2008 jam 5.00am aku dah berada di bilik bersalin..seorang diri...cuma aku beruntung kerana mempunyai ibu saudara yg mmg dah lama bekeja di HSNZ hingga pencen..maklong menelefon ke HSNZ dan bercakap dgn sister yg merangkap kwn baiknya semasa di sana..ya, sister itulah yg menjagaku hingga aku selamat melahirkan...beruntungnya aku di bilik itu semua nurse yg sangat ramah n mesra bersamaku...aku menjangka akan bersalin subuh nanti..rupanya aku silap...maklumlah belum ada pengalaman...waktu terus berdetik..jam menunjukkan angka 7am..bukaan masih 5cm..jam 8am...masih juga 5cm...jam 9am..masih juga 5cm..sedangkan contraction semakin kuat...aku merasa semakin tidak berdaya...setelah dimasukkan air 1 botol (aku tak pasti kandungan air tu dicampur dgn ubat atau tak)..contraction semakin kuat..akhirnya aku diberi injection..katanya utk mempercepatkan contraction di samping mengurangkan rs sakit...pada masa itu, aku semakin tidak berdaya...rasa kepenatan sejak 5am menahan kesakitan ditambah dengan kesan ubat, aku jadi mengantuk..bila hilang saja contraction, mataku terus terpejam krn mengantuk+kepenatan...namun tiap kali contraction tu hadir, mataku akan terbuka seluas2nya....seketika, aku melihat nurse yg bertugas sedikit sibuk...mcm kelam kabut...mungkin bacaan graf (jantung ibu dan anak) membuatkan nurse tersebut sedikit kalut...segera aku dipakaikan mask oxygen...mmg separuh sedar dah dat tyme...kemudiannya, rasa sakit contraction tu mmg dah tak tertanggung...muka rasa mcm dah merah..ibarat kesakitan mcm sembelit yg amat dahsyat..nurse memberikan teguran supaya tak push baby dulu sbb doc menjangka aku akan bersalin jam 12pm...nurse ckp kl betul2 rasa mcm nak buang air besar, bgtau...then dgn suara tak tertanggung, aku terus bgtau mmg rasa mcm nak buang air besar yg teramat sgt, dah tak mampu kutahan..wajah nurse segera berubah dan die dtg utk periksa...masa tue terus nurse menjerit..."cepat semua, kepala baby dah turun, rambut dah nampak"...sepantas kilat, beberapa org nurse bergegas ke tempatku...alhamdulillah dgn 3 kali push, baby meluncur dengan lajunya...pd saat kelahiran, nurse menggunting sikit laluan supaya koyakan lebih sekata dan memudahkan baby meluncur keluar...

Keluar dr labor room

Hari ke-3 Irfan lahir



nie masa kat rumah










1 tahun

Umur 2 thn


jam 10.30am irfan lahir...di saat nurse menghulur bayi untuk kudakap, kurenung tanpa berkelip...inikah zuriatku?? bila kukenang kembali, hingga saat ini pun aku msh belum percaya bahawa aku melahirkan muhammad irfan hanif dengan kelahiran normal...alhamdulillah diberi kemudahan utk bersalin...syukur tiada masalah...kelahiran, sesungguhnya satu anugerah..satu keajaiban...