BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS
Kadangkala orang yang paling mencintaimu adalah orang yang tak pernah menyatakan cintanya padamu kerana orang itu takut kau berpaling dan menjauhinya. Dan bila dia suatu masa hilang dari pandanganmu….kau akan menyedari dia adalah cinta yang tidak pernah kau sedari….

Thursday, October 14, 2010

Doaku II...

Dengan nama Allah yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang

Ya Allah…
Seandainya telah Engkau catatkan…
Dia milikku tercipta buatku…
Satukanlah hatinya dengan hatiku…
Titipkanlah kebahagiaan antara kami…
Agar kemesraan itu abadi…

Ya Allah…
Ya Tuhanku yang Maha Mengasihani…
Seringkanlah kami melayari hidup ini…
Ketepian yang sejahtera dan abadi…
Maka jodohkanlah kami…

Tetapi Ya Allah…
Seandainya telah Engkau takdirkan
Dia bukan milikku…
Bawalah dia jauh daripada pandanganku…
Luputkanlah dia dari ingatanku…
Dan periharalah aku dari kekecewaan…

Ya Allah ya Tuhanku yang Maha Mengerti…
Berikanlah aku kekuatan…
Menolak bayangannya jauh ke dada langit…
Hilang bersama senja yang merah…
Agarku sentiasa tenang…
Walaupun tanpa bersama dengannya…

Ya Allah yang tercinta…
Pasrahkanlah aku dengan takdir-Mu…

Sesungguhnya apa yang telah Engkau takdirkan
Adalah yang terbaik untukku…
Sesungguhnya Engkau Maha Mengetahui…
Segala yang terbaik buat hamba-Mu ini…

Ya Allah…
Cukuplah Engkau sahaja yang menjadi pemeliharaku…
Di dunia dan akhirat…
Dengarkanlah rintihan daripada hamba-Mu yang daif ini…
Jangan Engkau biarkan aku sendirian…
Di dunia ini mahupun di akhirat…
Menjuruskan aku ke arah kamaksiatan dan kemungkaran…
Maka kurniakanlah aku seorang pasangan yang beriman…
Agar aku dan dia sama-sama dapat membina kesejahteraan hidup…
Ke jalan yang Engkau redhai…
Dan kurniakanlah kepadaku keturunan yang soleh dan solehah…

Ya Allah…
Berikanlah kami kebahagiaan di dunia dan akhirat…
Dan periharalah kami dari azab api Neraka…

Amin…amin…Ya rabbal ‘aalamin.

Doaku...

Bismillahirrahmanirrahim…

Ya Allah…
Jika aku jatuh cinta,
Cintakanlah aku pada seseorang yang melabuhkan cintanya PadaMu,
Agar bertambah kekuatanku untuk mencintaiMu…

Ya Muhaimin…
Jika aku jatuh hati,
Izinkanlah aku menyentuh hati seseorang yang hatinya tertaut padaMu,
Agar tidak terjatuh aku dalam jurang cinta nafsu…

Ya Rabbana…
Jika aku jatuh hati,
Jagalah hatiku padanya,
Agar tidak berpaling daripada hatiMu…

RINDU

Tiba-tiba hati ini merasa rindu...pada kenangan lalu..kl boleh ingin kuulangi lagi pengalaman itu...rindu untuk ber'snorkeling'...sebenarnya beberapa minggu yg lalu ada kesempatan untuk 'snorkeling'..tapi aku menolak...sebab hasrat hati nak snorkeling bersama HERO HATIKU...takpe, sabar...tunggu irfan besar sket...i/Allah kami akan snorkeling bersama-sama....masa itu akan kunjung tiba..tapi tak pasti bila dna di mana...mungkinkah ke pulau kapas lagi???

Wednesday, October 13, 2010

Si Kecil Yang Petah II

lagi kisah pasal irfan..entry sebelum nie kisah yg pertama..ni kisah yang ke2 plak...hehe...kisha nie berlaku sehari sebelum raye...dat tyme aku dan mak tgh sibuk lapah ayam untuk buat sate...bagi mengelakkan irfan mengganggu keje2 kami, aku letak sate ikan..korang pnh mkn makanan kering yg mcm sotong kering, ikan sira...tp yg aku beli 1 peket utk irfan nie jenis sate...aku buka dan letak dpn irfan..

umi : irfan, nie umi buka sate utk adik..kl adik nk mkn nti, amek satu2 ye...
irfan : tak moh..adik posye kan...

aku ternganga dan saling berpandangan dengan mak..akhirnya kami ketawa kelucuan...irfan plak terpinga2 bl lihat umi dan tok gelak kuat2... mak ckp, maknanya die fhm laa maksud pose..hehe..tp y plg best, xsampai 2 minit die tibai sate tue...

tok : eeee tadi kate pose..knp mkn plak??
irfan : tok nak ke??
tok : tak moh..tok pose..adik x pose..x malu...
irfan : ooo tok posye eeee...tak aluuuu...

hahahaha kami gelak lagi kuat sbb irfan ckp camtu kat mak sambil muka die malu2 alah...hahahahaha...

Cerita aku

sedar atau tak, dh nak masuk 2 tahun aku stay di kuarters kerajaan dlm sekolah...dlm ms yg sama, hampir 5 thn aku menjadi warden asrama....insyaAllah, hjg tahun nie aku akan berpindah ke rumah baru...sebenarnya aku dah penat..aku ingin ruang yg lebih luas n masa yg lebih lapang untuk diri sendiri dan juga anak yg semakin membesar...aku telah memohon untuk keluar dari kuarters..i/Allah berkuatkuasa 1 November nie...aku juga meminta pelepasan jawatan warden asrama berkuatkuasa 1 Januari 2011...aku akan berpindah ke Kg. Pagar Ubi..kampung abah...bukan rmh sewa atau rmh sdri..tapi sebagai 'penunggu'...hahahahaha xdelah...cousin aku dh beli rmh baru..so family die dah moved ke rmh br hampir 1 thn..so rmh lama die x sewakan dan die izinkan aku stay kat sana..just mintak aku jg rmh tue dgn baik..i/Allah aku akan jg mcm rmh aku sendiri...lgpun aku aman mendaftar ke sem 2 pada hujung november nie...rasanya jadual mungkin makin padat...so harap2 rumah baru nanti akan memberikan 1001 ketenangan dan privacy utk aku dan anak menginap di dalamnya...lagipun bila fikir balik, mudah untuk mak dan abah blk kampung..dorang boleh jenguk2 aku dan irfan dan bermalam di rumah kami nanti sambil menziarah sedara-mara...boleh dikatakan rumah yg bakal aku diami nanti sangat dekat dengan sedara-mara sebelah mak dan abah...aku juz tunggu hingga dapat master then kl ada rezeki, nak berhijrah ke tempat lain sebagai pensyarah...insyaAllah...

Irfan dan drama TV

Setiap hari sentiasa tercipta kenangan...adakalanya tak dapat nak memorize which 1 yg nak dikongsi..sebab terlalu byk sampaikan pale jd biol jap..haha...tapi 1 thing yg bagus tentang irfan, die dah pandai tengok drama..bkn apa, aku taknak die terlalu asyik dgn cite katun...di antara drama yang sering ditonton bersama irfan ialah sinetron cahaya, Ular Emas, Siti Kelembai, Chinta...hurmm selalunya irfan menempel sebelah umi laa kl menonton drama2 nie...kl sinetron Cahaya, irfan dh boleh hafal lagu sebelum cahaya, dendangan letto...tapi versi irfan laaaa...haha..kl cite Ular Emas plak, kl dgr je muzik saspen, terus die menempel dgn umi sbb takut..hihihi...lucu laaa irfan nie...lagu tema Ular Emas pn irfan tau..dgr je muzik, die dh start nyanyi...hehehe..

Si Kecil Yang Petah

Alhamdulillah baru hari ni aku ada idea nak share sumthing...sebenarnya tiap ari sentiasa ada sumthing yg interesting...tapi selalunya hati tak ingin meluah di sini...kerana tiap ari ada penghibur di sisi...hehe..siapa lagi kalau bukan putera hatiku..doktor hatiku...Muhammad Irfan Hanif...kini dah berusia 2 tahun 5 bulan...mulut yang petah..tiap dialog aku pn dah dihafal..kdg2 aku rasa die nie mcm kaunselor pn ada jugak..hahahaha...

Kisah 1 :
Aku tengah siapkan assignment di bilik adik bujang aku..sbbnya aku pinjam lappy adik utk cari bhn dan siapkan esei...seperti biasa, irfan keluar masuk bilik sbb jenguk umi wat keje..then tb2 aku dh tak dengar suara irfan...aku jenguk ke luar bilik..satu rumah aku cari tapi irfan takde...aku jenguk ke luar, nampaknya kereta abang dah takde..konpem irfan ikut pakcik die kuar round kampung..dat tyme jam dah kul 9.30pm..aku terus sambung keje..dl kul 10pm tiba2 irfan jengah ke bilik....aku n irfan berdialog...

umi : adik gi ane?? umi cari 1 rmh tp adik xde pun...
irfan : adik g alan ngan pokdi..
umi : adik ikut pokdi gi jln? adik tinggal umi eee..
irfan : sape ingga..adik kabo kan..

aku terus tersenyum dan akhirnya ketawa sambil memeluk putera kesayanganku dengan rasa kasih..sebab aku teringat dialog aku n irfan ketika aku bz attend kelas utk master..korg bandingkan dialog yang ni plak...

(irfan diletak dlm jagaan kakak ketika aku attend kelas master dan aku akan ambil irfan di rmh kakak sebaik shj tamat kelas)
irfan : mi..adik angis
umi : knp adik nangis??
irfan : mi ingga adik
umi : sape tinggal adik...umi kabo doh kang, umi gi kelas..umi tak tinggal laa syg...

hurmmm kl tgk blk dialog tue, lebey krg je...hahahahaha...copycat dialog aku..so it means, jgn laa aku ada slp ckp benda x elok dpn anak..takut nti die pn akan copycat jgk..huhu mtak jauh Ya Allah...