BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS
Kadangkala orang yang paling mencintaimu adalah orang yang tak pernah menyatakan cintanya padamu kerana orang itu takut kau berpaling dan menjauhinya. Dan bila dia suatu masa hilang dari pandanganmu….kau akan menyedari dia adalah cinta yang tidak pernah kau sedari….

Monday, May 24, 2010

ANTARA EGO LELAKI DAN KERENDAHAN HATI SEORANG WANITA


Ehemm..ehemm..best tak tajuk kat atas tue?? hehe..sebenarnya aku tringat 1 conversation between me n a guy, long long ago...haha..aku nak ajak korang berfikir...sebab aku pun tak pasti adakah ego lelaki tinggi sangat atau wanita yang terlalu rendah hati?? korang tertanya2?? wei, sabo aar..aku nak cite laa nie...haha..korang baca sendiri dialog nie..

aku : eh, ko tau x?? semalam aku baiki sendiri paip sinki rmh aku yg patah..siap tukar bulb agi..hehe
mr.guy : ko buat sendiri??
aku : ye laaa, sape agi. 'dia' tak tau urus sme tue..kl die ada kat umah pun, sume aku yg buat..
mr. guy : eh, tak boleh aar camtu
aku : y??
mr. guy : ko sbg pompuan, xle tunjuk ko sme boleh..
aku : even aku mmg tau buat sdri sme tue??
mr. guy : yup..
aku : nape plak?? spttnya lelaki bsykur ada pompuan yg xbergantung harap tau..
mr. guy : tu laaa silap..even ko tau baiki lampu, ko wat2 tak tau n mtak tlg 'die' yg betulkan..wlpun ko blh drive, ko cipta alasan pape pun, bia die yg anta ko..
aku : weeeiiii..xbetul tue beb!! abah aku ajar, even aku pompuan, aku kena tau sme per..sbb kl aku bergantung kt s'org, if 1 day org tue xde, aku yg mati akal..
mr.guy : tak boleh camtu..nti lelaki tu akan rs diri tak diperlukan..rasa takde peranan...
aku : ooooo..jd aku kena blakon n tipu seolah2 aku tak mampu buat laa ye..sbb nk jg ati..
mr. guy : ko mesti buat camtu..supaya 'die' rasa tiap ms kau perlukan die, rasa dihargai, rasa diperlukan...

Cuba korang hayati betul2 dialog kat atas tue..korg rasa laa kan, kl aku ikut sme saranan tue, dan all women outside do the same thing, mmg lelaki akan rs dihargai, diperlukan...tp tak ke tue menyusahkan?? bukan ke, ego namanya tue?? dan perempuan yang sanggup buat sme tue adalah wanita yang rendah hati...aku xle jd hipokrit..bkn kerana aku ego, tapi niat aku, aku xnak susahkan sape2..aku tak nak kerana sikap kebergantungan aku, lelaki yg berada di sisi aku akan susah krn sikap dependant tue...msg2 ada tanggungjawab..msg2 tau..msg2 buat..tp aku ada prinsip aku sendiri..kl benda yg memang aku tak tau, aku akan admit yg aku xtau dan aku akan belajar...

korg baca sirah nabi dan korang tengok cmane Rasulullah treat wives baginda...adakah isteri2 Rasulullah hdp bergantung?? tidakkah saidatina Khadijah menjadi pelindung Nabi, tanpa sedikit pun Nabi merasakan yang isterinya lebih dominan..hikmah perkahwinan Rasulullah dgn Saidatina Khadijah adalah untuk mendidik kematangan keperibadian Rasulullah..Nabi Muhammad tak ajar umatnya hidup berlandaskan keegoan..kl korg hidup ngan ego korg tue, leh sara hdp korg, leh bg kenyang ke?? ingat beb!! Rasulullah manusia agung..kekasih Allah...tapi baginda sendiri tidak pernah mengagung2kan status sbg lelaki...

haha..kl camni br best..

Bahkan, Rasulullah sendiri sentiasa bersama-sama dengan isteri melaksanakan aktiviti di rumah..baginda turut sama memasak, bkn tunggu dihidangkan makanan..adakalanya membantu tugasan isteri di rumah..wahai kaum Adam, takde termaktub dlm mana2 kitab, tugas isteri untuk memasak, kemas rmh dsb...tp kerana fitrah wanita itu ringan tulang dan sanggup mengabdikan jiwa raganya utk lelaki yang bergelar suami, maka wujud satu stigma dlm masyarakat lelaki bahawa tugas2 rmh sme tugas hakiki seorang isteri..walhal itu tanggungjawab bersama....bukan aku minta darjat wanita diangkat setinggi2nya...tp cuba korang renung kata-kata nie..

"Hawa diciptakan dari rusuk Adam, bukan dari kepala untuk dijunjung, bukan dari kaki untuk dijadikan alas, melainkan dari sisinya untuk dijadikan teman hidup, dekat dihati untuk dicintai"


Not like this..



but..like this..love forever


Sama ada korang setuju atau tak dengan apa yg aku cakap, terpulanglah..masing2 punya hak untuk berfikir n bersuara..dan takde sesiapa berhak memaksa orang lain untuk menerima buah fikirannya...silakan beri pendapat sekiranya berminat...tapi apa yang aku luah sekadar apa yang aku rasa..apa yang telah aku lalui..sampai mati pun aku tetap akan ingat pesan abah...itulah prinsip hidup aku..kerana prinsip itu juga aku rasa aku tidak bergantung kepada sesiapa, hanya Allah tempatku mengadu dan meminta pertolongan...walahua'lam...

3 comments:

Orkid said...

i agree with u achiq tp i have different perspective. i would not say dat as ego la. maybe btol ade yg ego. tp in diz situation, i wud say, it is their nature.

try baca buku men are from mars, women are from venus. from there, u can know how much u did mistakes in relationship including me.

we have to bare in mind "men are motivated and empowered WHEN THEY ARE FEEL NEEDED"
meaning, dia hepi if kita bergantung sikit dkt dia.

mmg betul, semua mnde tu kita wat, equally or even better than him. tapi, mmg nature of a man, dia nak ada rasa "tanggungjwb" or "autonomi". mcm kita pun, msti ada perangai semulajadi kita kan?

so for me its not ego. laki ni if nampak kita semua boleh buat sendiri, dia akan start pk dia tak diperlukan, rasa demotivated, rasa apalah guna ada suami tapi isteri pun leh wat semua.. contohlah..


jgn salahkan sesape, mmg their brain working dat way. so datz y women yg tahu that fact, rela je bagi laki buat even xdela bagus sgt pon. coz itula caranya dia rasa motivated. rasa happy. bila dia hepi, relationship pun jd hepi hehe

ingat, dlm relationship both partners have to win.

i had gone thru da same situation too. yes, as a women, we need to be independent, but for the sake of relationship, y not mengalah sikit. saya pun pernah mengalami mnde ni. bila taw dat fact, saya betulkan n makin better :)

laki mmg tak perasan pon diz fact, tp diorg mmg azali cm2 :) even ada yg nampak ok je n tolak ansur, percayalah, deep down dia mmg nak rasa needed by us.
ala...achik lagi tahu mnde ni. hehe

Achiq said...

tp mslhnya rahmah, kl ada benda yg urgent kena buat, xkan nak tgu die kot...bl xduduk skali nie laen situasinya...then bl sesekali duk sebumbung, bl 1 phk xcuba maen peranan n nak goyang kaki, tu yg rs perit...bl kita sesekali mta tlg, adk bradik ipar plak anggap kita kontrol suami..label suami takut bini..huhuhuhu how??

Achiq said...

tambahan..lagi perit bl anak sakit, die wat xtau..then bl mtak tlg drive, die mcm marah2 seolah2 xlogik kl die nk dtg then bpatah blk semula..hdp xnak ada pengorbanan..xle xcukup rht/tdo..yg parah, isteri laaa..