BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS
Kadangkala orang yang paling mencintaimu adalah orang yang tak pernah menyatakan cintanya padamu kerana orang itu takut kau berpaling dan menjauhinya. Dan bila dia suatu masa hilang dari pandanganmu….kau akan menyedari dia adalah cinta yang tidak pernah kau sedari….

Saturday, November 20, 2010

Duhai Hati II

jika dihitung waktu yang berlalu pergi...jika dihitung berapa lama bulan menyinari...jika dihitung titis-titis air hujan...penat..adakalanya penat menghitung kerana tak terhitung...adakalanya penat menunggu kerana tak ketahuan sampai bila...hati...cebisan yg sangat kecil...tapi mempunyai ruang simpanan yg sangat menakjubkan...duhai hati...usahlah mudah berkecil hati...sampai bila harus kukhabarkan..sampai bila harus kuingatkan...usah selalu mengharap....kerana jarang sekali pengharapan itu tertunai...jika ada, anggaplah ia satu bonus...jika tidak, besarlah duhai hati...di saat sekeping hati tidak mampu menanggung, seluruh anggota turut sama merasai...jangan biarkan seluruh anggotaku lumpuh hanya kerana lumpuhnya sekeping hati...perjalanan masih panjang...perjuangan belum selesai...masih banyak hutang yang perlu dilangsaikan...kuatlah..tegarlah...cekallah...insyaAllah selagi ada iltizam, azam pasti digenggam...selagi ada tekad yang bulat, niat pasti didakap erat....

Friday, October 29, 2010

AKU KAH YANG SOMBONG??

sebenarnya hati tercuit petang semalam...setelah menghubungi teman rapat yang jauh tapi dekat di hati...perkhabaran yang disampaikan sedikit mencuit hati ini...ye, mungkin aku yang salah...sebab lama menyepi...bukan sengaja menjauh...tapi kesibukan barangkali menyekat peluang menghubungi rakan-rakan lama...sementelah, masing-masing berada jauh di perantauan...alhamdulillah facebook menjadi penghubung...mendekatkan yang jauh..menemukan yang terpisah...tapi perkhabaran daripada teman rapat membuatkan aku berfikir dan berfikir dan merenung kembali...seorang rakan lama berhubung dengan teman rapatku melalui facebook...rakan lama merisik khabar tentang aku daripada teman rapatku...temanku itu mencadangkan kpdnya untuk add aku di facebook..dialognya lbh krg camni...

rakan : ju, die katne skrg nie?? keje apa??
Temanku : die ada je di trg...add laa die di facebook..ada je die tue..
rakan : nak ke die layan kl request fren kat fb??
teman : rasanya die msh blm berubah..carilah nama die..masih menggunakan nama
asal..setakat nie die xpenah berubah..masih dirinya yg dulu..
rakan : die dah sombong sekarang..
temanku : ye ke?? tp die yg sy knl hari ni msh die yg dulu...xpnh berubah...
pape pun try laa dulu add..

(offline)

ermmm aku berfikir dan terus berfikir tentang rakan itu apabila disebut namanya oleh temanku...walhal seingat aku takde plak die menghubungi aku...ye, aku akui suatu waktu dulu aku amat rapat dgn dirinya...tapi setelah msg2 membawa arah sendiri mengejar segulung ijazah, semua tue hanya tinggal kenangan...aku jadi bingung sebenarnya...sebab suatu masa dulu rakan itu penah tak ikhlas dlm persahabatan kami...knp skrg msh mencari?? knp masih mengharap?? sebab kesilapan yg dulu aku takkan benarkan berulang...amat sakit bila persahabatan yg ku sangka permata itu sebenarnya hanyalah kaca...cukuplah...kl benar kau msh mengharapkan aku sahabatmu, kau datanglah..aku tidak akan membuang...tapi kemesraan y dulu tak mungkin dikembalikan...sebab hatiku hanya satu...hanya hati yg benar-benar tulus sahaja akan bercantum dgn hatiku...masih ramai yg lebih baek drp diriku..aku tak paantas untuk kau damba sbg seorang sahabat di kala suka dan duka..sbb bgku kau hanya rakan, bukan temanku...

Tuesday, October 26, 2010

DUHAI HATI...

aduyaiii...ada rasa yg tersekat...ada perkara yang terpendam..tak dimuntahkan..gimana ya?? hurrmmm..haih...ape laaa yag membuatkan aku rasa tak senang...nak wat keje pn takde mood...sebenarnya masih ada tugasan yang perlu disiapkan..tadi baru hantar 1 bucket of papers bout jamuan akhir tahun dan anugerah juara rumah...masih ada surat2 yang perlu disiapkan..biarlah dulu...bila dah ada mood nanti, sekejap je aku boleh siapkan...cuma hati masih tiada di sini...entah terbang ke mana...duhai hati...kembalilah...

LUAHAN...

kali ni aku rasa nak share sesuatu..tp tak tau cmane nak meluah...banyak yg kurasa, cuma xtau bagaimana melontarkan suara hati...ermmm result sem 1 akan keluar pada 28 November nie..ada laaa jugak rasa berdebar2...cmane agaknya result aku tue nanti...sebab aku tau aku bukannya orang yang rajin...hehehehe...tapi kalau laa aku dapat score 3.5 and above, mmg aku boleh tabik springggg kot kat diri sendiri...sebab aku sendiri pun xyakin sebenarnya...undergraduate ngan postgraduate sgt jauh bezanya...cara berfikir, cara mencari bahan, cara menulis dan melontarkan idea...pendek kata, sme lain lah!! haha...skrg nie pun aku tak tau cane rupa sem 2 hehehehe...i/Allah, bulan Noveber nanti akan bermula sem 2...2 paper yang ditawarkan untuk sem 2 aku rasa agak tough...SGDY5063 (EDU&PSYC MEASUREMENT&EVALUATION), SGDP6013 (RESEARCH METHOD IN EDU...4-5/11 nie dah start kelas bg minggu 1..

bila tengok smla jadual kuliah, aku dah menggaru kepala..sbb dlm masa yg sama aku bertugas sebagai pengawas peperiksaan SPM..aku tak suka skip kelas...sbb aku perlukan pemahaman 200% ketika di dlm kelas...tak sama input yg didengar sendiri dlm bilik kuliah berbanding aku tanya kawan then baca sendiri...then lagi satu, pada 17-19/12 nie jugak aku kena attend seminar di KL...means, 16/12 aku dah nak kena gi ke KL sbb 17/12 tue lapor diri...minggu ke2 kelas ialah pada 16-17/12...hurmmm hopefully bila jpa lecturer nanti dpt ejas smla jadual kelas....kebetulan jg pada 16/12 adalah tarikh aku jaga exam SPM...memang menggaru kepala yang tak gatal laaa sekarang nie....walau apa pun, aku sentiasa berharap Allah sentiasa mempermudahkan urusanku..semoga dijauhkan daripada masyaqqah agar tidak merentangi lalui perjalananku....amin..

Tuesday, October 19, 2010

PROGRAM HUJUNG TAHUN

Hari persekolahan dah makin ke penghujung...Maka, bermulalah episod kesibukan kaunselor pelajar untuk menghabiskan bajet yag ada...kali ni kami dapat menjalin kerjasama dengan Panitia Pend. Sivik & Kewarganegaraan..duit sebanyak RM2000 untuk dihabiskan...hahaha kl bab duwet, serah je kat kaunselor..kl diberi rm10k pn boleh habis..aku handle prog kinabalu 2010 pn dh hbs blanje keseluruhan sebanyak rm20k...ermm program yang bakal berlangsung pada November nanti ialah Prog Pembentukan Jati Diri Unggul 1 dan 2 (PPJDU 1 & PPJDU 2 )...kl PPJDU 1 ialah dengan kerjasama Jabatan Perpaduan & Integrasi Nasional, bajet diberi sehingga rm10k...manakala PPJDU 2 pula kerjasama dengan panitia sivik, bajet keseluruhan rm5k....another 1 bajet sifar ialah melibatkan projek sekolah angkat..i/Allah linkage dengan UMT...hurmm pale plak dh sakit...takpe, demi utk melaksanakan tugas & tanggungjawab yg telah diamanahkan, akan kupikul walau seberat mana sekalipun...=)

Sunday, October 17, 2010

KISAH TIMAH GONJENG

Manusia di dalam dunia ini sungguh banyak ragamnya...tapi yang paling aku tak suka ialah mereka yang menanam tebu di bibir mulut...bercakap tak serupa bikin...mungkin Allah takdirkan sekarang aku ternampak tembelang seseorang yg sedang pecah...kebetulan aku bertemu seorang teman lama..sempat berborak lama..kembali menjadi akrab...akhirnya terkeluar cerita tentang biarku namakan saje dia nie sebagai Timah Gonjeng@TG...aku pun heran camane temanku ini mengenali si TG ni tadi...aku sememangnya sgt anti dengan TG..dengar je nama die, terus berdiri semua bulu roma aku...kerana si TG ini aku cukup kenali sbg mulut bau longkang...cerita ttg dirinya semua UPPPP..kl org laen sme DOWNNN..kl die, sme chantekkk..kl org, sme huduh...hape jenis manusia laaa yg aku pnh kenal n rupanya ada jgk kwn aku yang tak sengaja terberkenalan ngan die nie..tp teman aku tue pompuan gak laaa...dorg kenal pn dgn drama beberapa episod yg xbagus...sbb si TG ni tadi duk canang cite psl laki die....psl dr die..katenye kl jd laki die, xyah keje sbb die byk duwet..die tanggung laki...tp yg aku musykil, si TG ni nak beli motor baru sbb motor cabuk die tu dicuri org...aku plg musykil sbb die beria2 nak pinjam duwet bapak die (skrg dah arwah)utk beli yg baru...pkai keta pun honda lama...tu pn aku tengok rosak sana rosak sini...aku n teman bercerita panjang ttg si TG..sharing crta ttg masing2 pernah terkena..alkisahnya lagi si TG ni konon baekkk punye jaga rmh tangga..pandai jaga laki...after perkahwinan pertama, die cuba goda pak sedara teman aku nie..hampir berantakan bini pak sedara teman aku tue...aku tepuk dahi...haih!! knp sampai camni?? alhamdulillah selang xlama si TG ni td kawen ngan org laen..agknya mmg desperate nak kawen kot..mungkin tak dapat thn nafsu...hahahahaha...tp yg bestnya, after few years, laki die lari...mmg tak dapat dijejak...tup2 dengar crta nak tuntut fasakh pn takleh..nafkah jauh skali...sbb perkahwinan tue tak didaftar di malaysia..kawen kat SIAM...mmg dasar SIAL kot die nih...laki die yg ke-3 skrg ni umo baru sebaya adik aku yg bongsu....hurmmm yg aku hangin ngan die ni sbb TG SIAL nie penah ganggu hidup aku..pnh masuk campur urusan rumahtangga aku suatu masa dulu..die jg yang maki aku...nsb baek aku SABAR lagi...pape pun, wahai TIMAH GONJENG, berubah laaaa....umur ko pun bukannya muda lagi...dah2 laaa jg tepi kain orang....kain ko terangkat, ko tak sedar...kain org yg senteng jgk yg ko nampak....mudah2an aku dan zuriatku dijauhkan drp sikap sedemikian...na'udzibillahimindzaalik...

PROGRAM CAHAYA IMAN

I/Allah Rabu dan Khamis nie Panitia Pend. Islam, Moral dan Bimbingan & Kaunseling akan bekerjasama mengadakan proram cahaya iman di pusat kayak kuala ibai dan masjid terapung...mudah-mudahan pengisian rohani ini akan memantapkan lagi jiwa anak-anak remaja...mudah-mudahan usahasama ini mendapat mardhotillah...amin..

Thursday, October 14, 2010

Doaku II...

Dengan nama Allah yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang

Ya Allah…
Seandainya telah Engkau catatkan…
Dia milikku tercipta buatku…
Satukanlah hatinya dengan hatiku…
Titipkanlah kebahagiaan antara kami…
Agar kemesraan itu abadi…

Ya Allah…
Ya Tuhanku yang Maha Mengasihani…
Seringkanlah kami melayari hidup ini…
Ketepian yang sejahtera dan abadi…
Maka jodohkanlah kami…

Tetapi Ya Allah…
Seandainya telah Engkau takdirkan
Dia bukan milikku…
Bawalah dia jauh daripada pandanganku…
Luputkanlah dia dari ingatanku…
Dan periharalah aku dari kekecewaan…

Ya Allah ya Tuhanku yang Maha Mengerti…
Berikanlah aku kekuatan…
Menolak bayangannya jauh ke dada langit…
Hilang bersama senja yang merah…
Agarku sentiasa tenang…
Walaupun tanpa bersama dengannya…

Ya Allah yang tercinta…
Pasrahkanlah aku dengan takdir-Mu…

Sesungguhnya apa yang telah Engkau takdirkan
Adalah yang terbaik untukku…
Sesungguhnya Engkau Maha Mengetahui…
Segala yang terbaik buat hamba-Mu ini…

Ya Allah…
Cukuplah Engkau sahaja yang menjadi pemeliharaku…
Di dunia dan akhirat…
Dengarkanlah rintihan daripada hamba-Mu yang daif ini…
Jangan Engkau biarkan aku sendirian…
Di dunia ini mahupun di akhirat…
Menjuruskan aku ke arah kamaksiatan dan kemungkaran…
Maka kurniakanlah aku seorang pasangan yang beriman…
Agar aku dan dia sama-sama dapat membina kesejahteraan hidup…
Ke jalan yang Engkau redhai…
Dan kurniakanlah kepadaku keturunan yang soleh dan solehah…

Ya Allah…
Berikanlah kami kebahagiaan di dunia dan akhirat…
Dan periharalah kami dari azab api Neraka…

Amin…amin…Ya rabbal ‘aalamin.

Doaku...

Bismillahirrahmanirrahim…

Ya Allah…
Jika aku jatuh cinta,
Cintakanlah aku pada seseorang yang melabuhkan cintanya PadaMu,
Agar bertambah kekuatanku untuk mencintaiMu…

Ya Muhaimin…
Jika aku jatuh hati,
Izinkanlah aku menyentuh hati seseorang yang hatinya tertaut padaMu,
Agar tidak terjatuh aku dalam jurang cinta nafsu…

Ya Rabbana…
Jika aku jatuh hati,
Jagalah hatiku padanya,
Agar tidak berpaling daripada hatiMu…

RINDU

Tiba-tiba hati ini merasa rindu...pada kenangan lalu..kl boleh ingin kuulangi lagi pengalaman itu...rindu untuk ber'snorkeling'...sebenarnya beberapa minggu yg lalu ada kesempatan untuk 'snorkeling'..tapi aku menolak...sebab hasrat hati nak snorkeling bersama HERO HATIKU...takpe, sabar...tunggu irfan besar sket...i/Allah kami akan snorkeling bersama-sama....masa itu akan kunjung tiba..tapi tak pasti bila dna di mana...mungkinkah ke pulau kapas lagi???

Wednesday, October 13, 2010

Si Kecil Yang Petah II

lagi kisah pasal irfan..entry sebelum nie kisah yg pertama..ni kisah yang ke2 plak...hehe...kisha nie berlaku sehari sebelum raye...dat tyme aku dan mak tgh sibuk lapah ayam untuk buat sate...bagi mengelakkan irfan mengganggu keje2 kami, aku letak sate ikan..korang pnh mkn makanan kering yg mcm sotong kering, ikan sira...tp yg aku beli 1 peket utk irfan nie jenis sate...aku buka dan letak dpn irfan..

umi : irfan, nie umi buka sate utk adik..kl adik nk mkn nti, amek satu2 ye...
irfan : tak moh..adik posye kan...

aku ternganga dan saling berpandangan dengan mak..akhirnya kami ketawa kelucuan...irfan plak terpinga2 bl lihat umi dan tok gelak kuat2... mak ckp, maknanya die fhm laa maksud pose..hehe..tp y plg best, xsampai 2 minit die tibai sate tue...

tok : eeee tadi kate pose..knp mkn plak??
irfan : tok nak ke??
tok : tak moh..tok pose..adik x pose..x malu...
irfan : ooo tok posye eeee...tak aluuuu...

hahahaha kami gelak lagi kuat sbb irfan ckp camtu kat mak sambil muka die malu2 alah...hahahahaha...

Cerita aku

sedar atau tak, dh nak masuk 2 tahun aku stay di kuarters kerajaan dlm sekolah...dlm ms yg sama, hampir 5 thn aku menjadi warden asrama....insyaAllah, hjg tahun nie aku akan berpindah ke rumah baru...sebenarnya aku dah penat..aku ingin ruang yg lebih luas n masa yg lebih lapang untuk diri sendiri dan juga anak yg semakin membesar...aku telah memohon untuk keluar dari kuarters..i/Allah berkuatkuasa 1 November nie...aku juga meminta pelepasan jawatan warden asrama berkuatkuasa 1 Januari 2011...aku akan berpindah ke Kg. Pagar Ubi..kampung abah...bukan rmh sewa atau rmh sdri..tapi sebagai 'penunggu'...hahahahaha xdelah...cousin aku dh beli rmh baru..so family die dah moved ke rmh br hampir 1 thn..so rmh lama die x sewakan dan die izinkan aku stay kat sana..just mintak aku jg rmh tue dgn baik..i/Allah aku akan jg mcm rmh aku sendiri...lgpun aku aman mendaftar ke sem 2 pada hujung november nie...rasanya jadual mungkin makin padat...so harap2 rumah baru nanti akan memberikan 1001 ketenangan dan privacy utk aku dan anak menginap di dalamnya...lagipun bila fikir balik, mudah untuk mak dan abah blk kampung..dorang boleh jenguk2 aku dan irfan dan bermalam di rumah kami nanti sambil menziarah sedara-mara...boleh dikatakan rumah yg bakal aku diami nanti sangat dekat dengan sedara-mara sebelah mak dan abah...aku juz tunggu hingga dapat master then kl ada rezeki, nak berhijrah ke tempat lain sebagai pensyarah...insyaAllah...

Irfan dan drama TV

Setiap hari sentiasa tercipta kenangan...adakalanya tak dapat nak memorize which 1 yg nak dikongsi..sebab terlalu byk sampaikan pale jd biol jap..haha...tapi 1 thing yg bagus tentang irfan, die dah pandai tengok drama..bkn apa, aku taknak die terlalu asyik dgn cite katun...di antara drama yang sering ditonton bersama irfan ialah sinetron cahaya, Ular Emas, Siti Kelembai, Chinta...hurmm selalunya irfan menempel sebelah umi laa kl menonton drama2 nie...kl sinetron Cahaya, irfan dh boleh hafal lagu sebelum cahaya, dendangan letto...tapi versi irfan laaaa...haha..kl cite Ular Emas plak, kl dgr je muzik saspen, terus die menempel dgn umi sbb takut..hihihi...lucu laaa irfan nie...lagu tema Ular Emas pn irfan tau..dgr je muzik, die dh start nyanyi...hehehe..

Si Kecil Yang Petah

Alhamdulillah baru hari ni aku ada idea nak share sumthing...sebenarnya tiap ari sentiasa ada sumthing yg interesting...tapi selalunya hati tak ingin meluah di sini...kerana tiap ari ada penghibur di sisi...hehe..siapa lagi kalau bukan putera hatiku..doktor hatiku...Muhammad Irfan Hanif...kini dah berusia 2 tahun 5 bulan...mulut yang petah..tiap dialog aku pn dah dihafal..kdg2 aku rasa die nie mcm kaunselor pn ada jugak..hahahaha...

Kisah 1 :
Aku tengah siapkan assignment di bilik adik bujang aku..sbbnya aku pinjam lappy adik utk cari bhn dan siapkan esei...seperti biasa, irfan keluar masuk bilik sbb jenguk umi wat keje..then tb2 aku dh tak dengar suara irfan...aku jenguk ke luar bilik..satu rumah aku cari tapi irfan takde...aku jenguk ke luar, nampaknya kereta abang dah takde..konpem irfan ikut pakcik die kuar round kampung..dat tyme jam dah kul 9.30pm..aku terus sambung keje..dl kul 10pm tiba2 irfan jengah ke bilik....aku n irfan berdialog...

umi : adik gi ane?? umi cari 1 rmh tp adik xde pun...
irfan : adik g alan ngan pokdi..
umi : adik ikut pokdi gi jln? adik tinggal umi eee..
irfan : sape ingga..adik kabo kan..

aku terus tersenyum dan akhirnya ketawa sambil memeluk putera kesayanganku dengan rasa kasih..sebab aku teringat dialog aku n irfan ketika aku bz attend kelas utk master..korg bandingkan dialog yang ni plak...

(irfan diletak dlm jagaan kakak ketika aku attend kelas master dan aku akan ambil irfan di rmh kakak sebaik shj tamat kelas)
irfan : mi..adik angis
umi : knp adik nangis??
irfan : mi ingga adik
umi : sape tinggal adik...umi kabo doh kang, umi gi kelas..umi tak tinggal laa syg...

hurmmm kl tgk blk dialog tue, lebey krg je...hahahahaha...copycat dialog aku..so it means, jgn laa aku ada slp ckp benda x elok dpn anak..takut nti die pn akan copycat jgk..huhu mtak jauh Ya Allah...

Thursday, June 17, 2010

Kenangan...

Tengah kemas2 rumah, tiba2 fikiran menerawang...menjengah memori silam...beberapa thn yang lalu....selepas bertukar kerja dari seseri ke sester...teringat kemesraan antara adik2 prs dan students seseri...memang aku akui, aku agak rapat dengan para pelajar lebih2 lagi posisi aku sebagai kaunselor pelajar...luckily, aku dapat sekolah all girls..ngam laa ngan aku sbb aku nie jenis yang suka memanjakan...aku suka budak2..ermm kl xsuke bdk2 xle jd kaunselor plak, kan?? hehehe...aku gembira bila dpt tau pertukaran aku diluluskan berkuatkuasa tahun 2006..gembira dpt kembali ke pangkuan family tercinta..tp sedih jg yg sebenarnya utk meninggalkan sekolah pertama aku posting...

Tahun 2006, aku kembali ke seseri..tp bkn keje sana laa..aku ke sana utk bertemu dgn kwn2 dan adik2 sentiasa dlm kenanganku...aku ke sana tanpa perancangan awal..sbb aku tak nak kehadiranku disambut oleh pelajar....aku sekadar ingin menziarahi mereka...tambahan, lawatan aku tu hanya beberapa hari shj...tringat plak mlm pertama aku di sana...sbnrnya mlm tue kwn2 nk ajak pegi supper di sekitar chow kit...tp aku dpt undangan drp adik2 prs utk hadir ke ubk...ada ape tah, aku pun tak tau...korang nak tau apa yg berlaku???

Ermm dorang kecoh2 bagitau si A menangis2 sebab terlalu sedih...(kononnya sbb aku bertukar ke terengganu)...then si B plak pegi memujuk...student2 lain duk kat tepi pandang2...aku kan mmg pantang tgk bdk2 nangis...huhuhu aku laa org yg sll memujuk bdk2 di seseri..so dgn gaya slumbernya aku pegi pujuk si A agar stop nangis...pastu korang tau apa yang berlaku??? try teka...apa?? ermmm jawapan korang tue sme salah..hehehe...

Tiba2 hujan turun dgn lebatnya sehingga membasahi aku dari hujung kepala hingga hujung kaki...weh, bukan laaa..korang ingt nie drama hindustan ke?? huhuhu..sebenarnya aku telah didajalkan...budak2 tue berpakat kenakan aku...dorang simbah air 1 baldi...heh cuba teka apa reaksi aku?? oooo of course laaa aku ketawa guling2 siap lompat2 agi kerana suka..huhu xdelah, aku main2 je tue...aku terus mendiamkan diri...muka marah...takleh nak senyum dah...tiba2 dorang sme terdiam...seperti biasa, aku bukan pemarah orangnya..tapi dgn nada tegas aku tanya kenapa dorang buat camni?? Sedangkan aku dah pakai pakaian yang elok2 untuk pegi supper ngan kawan2...

Pastu sume wat muka takot2 dan tak berani nak dekat...dorang mintak maaf...aku cuma pesan lenkali jgn buat camtu lg..spttnya dorang aware yg aku pegi sana utk sekejap je...aku cakap kat dorang yg bukan dorang takleh gurau camtu, tapi lenkali tengok kesesuaian masa...sedey plak bl ingat blk wajah dorang...yang 2 pelakon tadi dah nangis2 sbb dorang yg jd pelakon utama...ekeke..pastu aku pn dah takde mood nak outing...sbb dah takde baju...tp kwn aku pujuk dan bagi pinjam baju die...tapiiiiiiiiiiii ada lg 1 mslah..kebanyakan baju die sendat ngan aku...aaahaa!! aku ada idea..aku pkai baju yg longgar sket (kbtlan ada 1 helai je) then pkai sweater..hehe...

esoknya, sblm bertolak balik, aku dpt surat cinta...ekeke...bkn laa woi..sape plak nk bercinta ngan aku...si A tulis surat...die rasa bsalah sgt2 spai xle tdo..haha sian die...then die bgtau dorang xde niat jht pun..juz for fun...lgpun dorang btl2 rindu kat aku...haha sian plak aku bc surat tue...ermmm sebut psl surat, sepanjang duk di seseri aku dh byk dpt surat rasanya...surat luahan ati...ada yg luah masalah..ada yg luah rasa bsalah kat aku..ada yg luah rasa sayang kat aku...hurmm kl korang nak tau, aku ada secret admire tau...ermm biasa laaa bdk2...walau apa pun luahan dorang, aku sangat hargai dorang...sebab aku sangat sayangkan anak2 muridku...

hihi rindu plak ngan dorang sme...tp kan, sebenarnya kejadia aku kena simbah air tue sbb meraikan besday aku (yang dah berlalu)..syukur dorg tak ikut plan asal nak taruk nila dlm air tue..korg bley byg x, incredible hulk bjalan..hahaha...luckily ada sorg yang tak bagi..katenye jgn gurau melampau....huhu nsb baik tak kena, kan?? hehe..pape pun, mish u all..

Monday, May 24, 2010

ANTARA EGO LELAKI DAN KERENDAHAN HATI SEORANG WANITA


Ehemm..ehemm..best tak tajuk kat atas tue?? hehe..sebenarnya aku tringat 1 conversation between me n a guy, long long ago...haha..aku nak ajak korang berfikir...sebab aku pun tak pasti adakah ego lelaki tinggi sangat atau wanita yang terlalu rendah hati?? korang tertanya2?? wei, sabo aar..aku nak cite laa nie...haha..korang baca sendiri dialog nie..

aku : eh, ko tau x?? semalam aku baiki sendiri paip sinki rmh aku yg patah..siap tukar bulb agi..hehe
mr.guy : ko buat sendiri??
aku : ye laaa, sape agi. 'dia' tak tau urus sme tue..kl die ada kat umah pun, sume aku yg buat..
mr. guy : eh, tak boleh aar camtu
aku : y??
mr. guy : ko sbg pompuan, xle tunjuk ko sme boleh..
aku : even aku mmg tau buat sdri sme tue??
mr. guy : yup..
aku : nape plak?? spttnya lelaki bsykur ada pompuan yg xbergantung harap tau..
mr. guy : tu laaa silap..even ko tau baiki lampu, ko wat2 tak tau n mtak tlg 'die' yg betulkan..wlpun ko blh drive, ko cipta alasan pape pun, bia die yg anta ko..
aku : weeeiiii..xbetul tue beb!! abah aku ajar, even aku pompuan, aku kena tau sme per..sbb kl aku bergantung kt s'org, if 1 day org tue xde, aku yg mati akal..
mr.guy : tak boleh camtu..nti lelaki tu akan rs diri tak diperlukan..rasa takde peranan...
aku : ooooo..jd aku kena blakon n tipu seolah2 aku tak mampu buat laa ye..sbb nk jg ati..
mr. guy : ko mesti buat camtu..supaya 'die' rasa tiap ms kau perlukan die, rasa dihargai, rasa diperlukan...

Cuba korang hayati betul2 dialog kat atas tue..korg rasa laa kan, kl aku ikut sme saranan tue, dan all women outside do the same thing, mmg lelaki akan rs dihargai, diperlukan...tp tak ke tue menyusahkan?? bukan ke, ego namanya tue?? dan perempuan yang sanggup buat sme tue adalah wanita yang rendah hati...aku xle jd hipokrit..bkn kerana aku ego, tapi niat aku, aku xnak susahkan sape2..aku tak nak kerana sikap kebergantungan aku, lelaki yg berada di sisi aku akan susah krn sikap dependant tue...msg2 ada tanggungjawab..msg2 tau..msg2 buat..tp aku ada prinsip aku sendiri..kl benda yg memang aku tak tau, aku akan admit yg aku xtau dan aku akan belajar...

korg baca sirah nabi dan korang tengok cmane Rasulullah treat wives baginda...adakah isteri2 Rasulullah hdp bergantung?? tidakkah saidatina Khadijah menjadi pelindung Nabi, tanpa sedikit pun Nabi merasakan yang isterinya lebih dominan..hikmah perkahwinan Rasulullah dgn Saidatina Khadijah adalah untuk mendidik kematangan keperibadian Rasulullah..Nabi Muhammad tak ajar umatnya hidup berlandaskan keegoan..kl korg hidup ngan ego korg tue, leh sara hdp korg, leh bg kenyang ke?? ingat beb!! Rasulullah manusia agung..kekasih Allah...tapi baginda sendiri tidak pernah mengagung2kan status sbg lelaki...

haha..kl camni br best..

Bahkan, Rasulullah sendiri sentiasa bersama-sama dengan isteri melaksanakan aktiviti di rumah..baginda turut sama memasak, bkn tunggu dihidangkan makanan..adakalanya membantu tugasan isteri di rumah..wahai kaum Adam, takde termaktub dlm mana2 kitab, tugas isteri untuk memasak, kemas rmh dsb...tp kerana fitrah wanita itu ringan tulang dan sanggup mengabdikan jiwa raganya utk lelaki yang bergelar suami, maka wujud satu stigma dlm masyarakat lelaki bahawa tugas2 rmh sme tugas hakiki seorang isteri..walhal itu tanggungjawab bersama....bukan aku minta darjat wanita diangkat setinggi2nya...tp cuba korang renung kata-kata nie..

"Hawa diciptakan dari rusuk Adam, bukan dari kepala untuk dijunjung, bukan dari kaki untuk dijadikan alas, melainkan dari sisinya untuk dijadikan teman hidup, dekat dihati untuk dicintai"


Not like this..



but..like this..love forever


Sama ada korang setuju atau tak dengan apa yg aku cakap, terpulanglah..masing2 punya hak untuk berfikir n bersuara..dan takde sesiapa berhak memaksa orang lain untuk menerima buah fikirannya...silakan beri pendapat sekiranya berminat...tapi apa yang aku luah sekadar apa yang aku rasa..apa yang telah aku lalui..sampai mati pun aku tetap akan ingat pesan abah...itulah prinsip hidup aku..kerana prinsip itu juga aku rasa aku tidak bergantung kepada sesiapa, hanya Allah tempatku mengadu dan meminta pertolongan...walahua'lam...

Wednesday, May 19, 2010

HEBATNYA CINTA

Pernahkan kamu merasakan, bahwa kamu mencintai seseorang

meski kamu tahu ia tak sendiri lagi?
Dan meski kamu tahu cintamu takkan berbalas,
tapi kamu tetap m
encintainya?

Pernahkan kamu merasakan, bahwa kamu sanggup melakukan apa saja
demi seseorang yang kamu cintai meski kamu tahu, ia takkan pernah peduli? Ataupun ia peduli dan mengerti tapi ia tetap pergi?

Pernahkan kamu merasakan Hebatnya Cinta? tersenyum kala terluka, menangis kala bahagia,bersedih kala bersama, tertawa kala berpisah?

Aku pernah tersenyum meski kuterluka,
karena kuyakin Allah tak menjadikannya untukku

Dan aku pernah menangis kala bahagia,
karena ku takut kebahagiaan cinta ini akan sirna begitu saja

Aku pernah bersedih kala bersamanya,
karena ku tak

ut aku akan kehilangan dia suatu saat nanti

Dan aku juga pernah tertawa saat berpisah dengannya,
karena sekali lagi “cinta tak harus memiliki”
dan aku yakin Allah telah menyiapkan cinta yang lain untukku

Aku tetap bisa mencintainya, meski ia tak dapat kurengkuh dalam pelukanku,
karena memang cinta ada dalam jiwa, bukan dalam raga.


TAHUKAH ANDA ?

Tahukah anda kalau orang yang kelihatan begitu tegar hatinya,

adalah orang yang sangat lemah dan perlu pertolongan?

Tahukah anda kalau orang yang menghabiskan waktunya untuk melindungi orang lain,
adalah justru orang yang

sangat perlu seseorang untuk melindunginya?

Tahukah anda kalau tiga hal yang paling sulit untuk diungkapkan
adalah “aku cinta kamu”, “maafkan aku” dan “tolong aku” ?

Tahukah anda kalau orang yang suka berpakaian warna merah,
adalah orang yang lebih yakin kepada dirinya sendiri?

Tahukah anda kalau orang yang suka berpakaian kuning,
adalah orang yang menikmati kecantikannya sendiri?

Tahukah anda kalau orang yang suka berpakaian hitam,
adalah orang yang ingin tidak diperhatikan, perlu bantuan dan pengertian anda?

Tahukah anda kalau anda menolong seseorang,
pertolongan tersebut akan dikembalikan dua kali ganda?

Tahukah anda bahwa lebih mudah mengatakan perasaan anda dalam tulisan
dibandingkan mengatakan kepada seseorang secara langsung?
Tapi tahukah anda bahwa hal tsb akan lebih bernilai saat anda mengatakannya dihadapan orang tersebut?

Tahukah anda kalau anda memohon sesuatu dengan keyakinan,
keinginan anda tersebut pasti akan dikabulkan?

Tahukah anda bahwa anda boleh mewujudkan impian anda,
seperti jatuh cinta, menjadi kaya, selalu sehat?
Jika anda memintanya dengan keyakinan, dan jika anda benar-benar tahu,
anda akan terkejut dengan apa yang mampu anda lakukan.

Tapi jangan percaya semua yang saya katakan, sebelum anda mencubanya sendiri.
Jika anda tahu seseorang yang benar2 perlu sesuatu yg saya sebutkan diatas,
dan anda tahu anda boleh menolongnya, anda akan melihat bahwa pertolongan tersebut akan dikembalikan dua kali ganda.

Hari ini, bola persahabatan ada dilapangan anda, sampaikan ini kepada orang yang benar-benar menjadi sahabat anda (termasuk saya jika saya juga sahabat). Jangan merasa kecewa jika tidak ada seseorang yang mengirimkannya kembali kepada anda, anda akan mengetahui bahwa anda akan tetap menjaga bola persahabatan ini untuk yang lainnya.***

LUANGKANLAH WAKTU

Luangkanlah waktu untuk berpikir

karena berpikir adalah sumber kekuatan

Luangkanlah waktu untuk membaca
karena membaca adalah landasan sikap bijaksana

Luangkanlah waktu untuk bermain
karena bermain merupakan rahsia awet muda

Luangkanlah waktu untuk diam
karena diam adalah kesempatan menuju Yang Maha Esa

Luangkanlah waktu untuk peduli
karena peduli adalah kesempatan untuk membantu sesama

Luangkanlah waktu untuk mencintai dan dicintai
karena cinta adalah anugrah yang besar dari Tuhan

Luangkanlah waktu untuk tertawa
karena tertawa adalah muzik jiwa

Luangkanlah waktu untuk bersikap santun
karena sikap santun adalah jalan menuju kebahagiaan

Luangkanlah waktu untuk mengkhayal
karena khayalan melahirkan masa depan

Luangkanlah waktu untuk berdo’a
karena do’a adalah kekuatan terbesar di muka bumi.***

BILA ANDA JATUH CINTA

Jika anda ingin tahu bahwa anda telah jatuh cinta dengan seseorang adalah :

• Anda tidak akan marah terlalu lama dan akan berusaha untuk mengawal kemarahan anda terhadapnya.
• Anda akan sentiasa merindukan dia.

• Apabila berjalan dengan dia, anda akan berjalan dengan perlahan.
• Anda akan tersipu-sipu malu apabila bersama dengannya.

• Apabila anda berpikir tentang dirinya, jantung anda akan berdegup keras.
• Hanya dengan mendengar suaranya, anda akan tersenyum tanpa sebab.

• Apabila anda melihat dia, anda tidak akan peduli orang di sekeliling anda. Anda cuma melihat dia seorang.
• Anda akan mulai mendengar lagu yang berirama balada.

• Dia sentiasa di pikiran anda.
• Anda akan sentiasa terhirup baunya.

• Anda menyadari bahwa anda akan tersenyum apabila memikirkan tentang diri dia.
• Anda akan lakukan apa saja untuk dirinya.

• Apabila anda membaca ini, pada masa yg sama, ada seseorang di dalam pikiran anda.

Wednesday, May 12, 2010

Irfan dengan wajah baru

Kali nie cerita pasal irfan..dengan imej baru..hehe...hari isnin baru nie aku potong rambut irfan..guna mesin rambut..ermmm may be korunk tertanya2 kan?? Apakah alat yang aku guna?? Siapakah yang menggondolkan kepala irfan?? Bagaimanakah reaksi irfan semasa dalam proses menggondolkan kepala?? hehehe kalo korunk nak tau, sejak irfan masih baby agi aku memang jadi tukang gunting rambut untuk irfan..hehehe..korang boleh lihat beza wajah irfan dengan imej barunya..hihihi..

Mesin untuk gondolkan kepala irfan

Nie rambut yang dikumpul selepas gondol..haha

Ni aksi di Giant Mall

Camane?? hensem tak?? hehe..yang penting bagi aku, irfan nampak kemas dan rapi...rambut irfan dah agak panjang baru nie..tu yang mata aku sakit tengok rambut die..buat masa nie, ini sahaja untuk paparan korunk...

Tuesday, May 11, 2010

Children Learn What They Live

A child s life is like a piece of paper on which every passerby leaves a mark..be careful in child's education..


If children live with criticism, they learn to condemn.
If children live with hostility, they learn to fight.
If children live with fear, they learn to be apprehensive.
If children live with pity, they learn to feel sorry for themselves.
If children live with ridicule, they learn to feel shy.
If children live with jealousy, they learn to feel envy.
If children live with shame, they learn to feel guilty.
If children live with encouragement, they learn confidence.
If children live with tolerance, they learn patience.
If children live with praise, they learn appreciation.
If children live with acceptance, they learn to love.
If children live with approval, they learn to like themselves.
If children live with recognition, they learn it is good to have a goal.
If children live with sharing, they learn generosity.
If children live with honesty, they learn truthfulness.
If children live with fairness, they learn justice.
If children live with kindness and consideration, they learn respect.
If children live with security, they learn to have faith in themselves and in those about them.
If children live with friendliness, they learn the world is a nice place in which to live.


Of course u dun want ur child to be like this, rite??

If a child lives with criticism, he learns to condemn . . .
If a child lives with hostility, he learns to fight . . .
If a child lives with fear, he learns to be apprehensive . . .
If a child lives with pity, he learns to feel sorry for himself . . .
If a child lives with ridicule, he learns to be shy . . .
If a child lives with jealousy, he learns to feel guilt . . .

BUT

If a child lives with tolerance, he learns to be patient . . .
If a child lives with encouragement, he learns to be confident . . .
If a child lives with , he learns to be appreciative . . .
If a child lives with acceptance, he learns to love . . .
If a child lives with honesty, he learns what truth is . . .
If a child lives with fairness, he learns justice . . .
If a child lives with security, he learns to have faith in himself and those about him . . .
If a child lives with friendlienss(sic), he learns the world is a nice place in which to live . . .

Kejaiban???

Thanx sara God, pagi nie masih berpeluang meneruskan nafas =).....seawal pagi nie dah ada sumthin yang berlaku...ermm korang pecaye pada keajaiban tak?? sebenarnya bukan kejaiban jgk..lebih sesuai dikatakan "Kalau Allah menghendaki sesuatu itu berlaku seperti kehendak kita, ia akan berlaku dengan tiba2 dan tanpa sebarang alasan.." begitu juga sebaliknya...aku pecaye kalian di luar sana pasti punya cita-cita dan impian yang pelbagai...kalian sendiri tak tahu bila ia akan dicapai...selalu juga kita diberi apa yang kita tak mahu...dalam bahasa mudahnya, apa yang aku tak nak tu la yang datang...betul tak???

Tak mustahil, kan??

selalu jugak kita berkata pada diri sendiri, "kenapa laa tak jadi begini atau begitu...??" ermmm tapi bagi aku, lebih baik jangan mengharap...ibarat kata seorang kekasih teman.. "usah mengharap, kelak diri sendiri yang kecewa...bila ia datang, terima apa adanya..." bila difikir2 balik, memang ada benarnya kata teman itu...sebab pagi ini aku dapat duit 1 juta (ak ennaaa, kl btl kan best..ekeke) apa yang tak disangka2..sebenarnya aku mengharap sesuatu itu berlaku tetapi dah lama ia tak berlaku...aku rasa penat sangat menunggu..akhirnya aku membiarkan ia ibarat angin lalu..tapi pagi ini alhamdulillah angin lalu itu singgah di depan lobang hidungku rumahku...haih..hape laa..actually sgt2 xsangka apa yang aku harapkan selama ini terbentang di depan mata...maka...bermulalah episod pagi yang sangat menarik dan mengujakan =)

Semangat punya pasal, kacang je nie...

ermm korang tak faham?? takpelah...yang penting aku dapat luahkan betapa gembiranya aku pagi ini..Doa kita akan makbul seandainya ia datang dr sudut hati yg paling dalam..cuma lambat atau cepat je..yang penting sabar dan tawakal setelah berusaha...memandangkan hari ini mood aku baik seawal pagi nie..so aku nak sambung keje2 yang terbengkalai semalam...yang pastinya sepanjang hari aku akan tersenyum =)


Monday, May 10, 2010

Jiwa kacau...haha





Alhamdulillah Kejohanan Bola Tampar MSSMT dah berakhir 8 Mei 2010 di Setiu baru2 nie...aku merangkap Jurulatih+Pengurus P18 rasa sangat hepi dan nk wish congratulation to my VB girl team..even dorang kalah di peringkat kumpulan..aku sangat bangga at least dorang dah tak jadi pasukan belasahan lagi..sebab kami ada superb spiker n setter..yeah!! hehehe over excited plak...2 minggu yang sangat memenatkan...aku sebenarnya dah tolak tawaran jadi jurulatih masa peringkat awal lagi...aku ingat dah terlepas..rupanya terlepas daripada menjadi jurulatih, terpaksa plak menjadi pengurus
pasukan...huhuhu..lastly aku terpaksa menjadi jurulatih+pengurus....rasa bengang sangat2..but it's ok, sbb aku mampu pikul 2 tugas tue...thanx god aku xrebah je..hahaha..superbionic woman nih...xcaye?? tue tgk laa gambar kat atas tue..baby je tp leh tekan tubi ngan sebelah tangan je..ekekeke aku le tu kot..ceh!! perasan je lebey...


camane agaknya kalau irfan camni..hehe

9/5/2010 (ahad) aku amek cuti rehat..penat weyhh!! btl2 nak rest ngan anak terchenta..kukuku..yang bestnya, irfan asek kiss je then ckp "aaaaaayaaangg mie"...hehehe sempena Hari Ibu nie, aku rasa akulah ibu yang paling bahagia sebab dikurniakan anak yang boleh menjadi penyejuk di mata penawar di hati...sebagai hadiah harijadi Irfan yang ke-2 tahun, aku belikan hadiah yang cukup istimewa...tapi hadiah tue tak terbanding ngan perasaan sayang yg ada di hati aku nie...ermmm irfan pun nampaknya suka sgt ngan hadiah tue...tp walau apa pun, aku sangat bahagia sebab kerap kali irfan datang cium dan bgtau die sayang aku..huhuhu hilang sume kepenatan umi, dik...


10/5/2010 (isnin) aku start masuk keje semula..mak aiihh!! macam lipas kudung...bundle of task waiting n have to settle as soon as possible..dah laa keje2 tue kebanyakannya melibatkan data...sakit belakang aku neh ngadap laptop..tu yang aku relax jap ngan writing kat blog yg baru aku join 2 hari..hehe..still have a lot things to learn...neija n mai..korang bantu laa utk 'up' kan lagi blog nie..blom chantek..mcm dolah chantek ade laa..ekekeke..baru try n error..hihihi...


haha jgn sampai jadi gini dah aar..

apapun, minggu nie aku mesti siapkan permohonan status projek khas ting.4 dan markah sistem rumah...banyak bende agi weiii!! tensen betollll..tue..tue..mcm gambar kat atas tue..tapi aku xmo aar jd cenggitu...nanti calar imej kaunselor aku niey..hehe..oklah, nak sambung wat keje dulu..lenkali sambung agi..chalooo...bye..

Saturday, May 8, 2010

Bermusuh Dengan Sifat Malas


Malas adalah musuh utama manusia untuk bergerak maju. Oleh itu, kita perlu buang sifat malas, supaya motivasi untuk kita berdaya maju tidak pudar. Cuba anda renungi diri sendiri, tanya diri sendiri " Aku ni okey ke?". "Aku ni okey ke pada pandangan mata aku sendiri dan pada pandangan mata orang lain?"

Mungkin pada padangan mata kita sendiri, kita adalah orang sempurna, sebab kita tahu siapa kita, kita memutuskan apakah yang hendak kita nilai pada diri kita. Namun hakikatnya, jarang sekali dalam penilaian tersebut mengambilkira tingkahlaku yang baik atau buruk serentak.

Macam mana pula pada pandangan mata orang lain terhadap kita? Cuba fikirkan... Jawapannya, sudah tentu mereka mengatakan kita okey. Lainlah kalau memang kita orang yang bermasalah. Mengapa mereka mengatakan kita okey?, sebab orang lain tidak selamanya berada bersama kita. Oleh itu, kita ni okey atau tak okey, kita saja yang tahu. Jadi, marilah kita sama-sama tanya diri kita sendiri, ?Kita ni okey ke?', dan jawapannya mestilah dengan hati kecil, hati yang jujur dan ikhlas.

Berbalik pada persoalan asal iaitu berkaitan perkataan yang amat dimusuhi oleh perkataan motivasi. Iaitu malas.

Apa pun yang kita lakukan, kalau ada perkataan malas di hujung, jawapannya gagal, separuh gagal atau kesannya output yang terbentuk bermalas-malas (sekadar melepas batuk ditangga).

Pelajar - pelajarannya akan merosot
Pekerja - hasil kerjanya tidak menepati sasaran syarikat.
Suri rumah - banyak tidur dan mengumpul lemak
Pemimpin - kepimpinannya hentam keromok

Cth: Sebelum pergi ke pejabat; kalau kita sudah set minda bahawa banyak benda kita nak buat dipejabat, esoknya bangun pagi sahaja kita dah katakan pada diri kita "Malasnya nak pergi ke pejabat".

Malasnya nak bangun
Malasnya nak solat subuh
Malasnya nak mandi
Malasnya nak buat sarapan
Malasnya nak pandu kereta/motor
Malasnya nak buat kerja


Saya percaya hari tersebut merupakan hari yang kurang berkualiti bagi diri kita. Semua ini sebab apa? Sebab ada perkataan malas. Hanya satu perkataan ini boleh merubah begitu sekali nilai hidup kita. Hanya kerana malas, bukan sahaja hidup tidak berkualiti malah matlamat yang menjadi target hidup pun boleh tersasar. Keseimpulannya, MALAS pembunuh motivasi diri manusia yang utama.

3 cara untuk mengelak rasa malas;

Buang perkataan malas dengan pantas - malas berlaku bila kita berseorangan. Jadi, pertama buang perkataan
malas ganti dengan pantas dan anggaplah ada yang memerhati.

Guna otak kanan iaitu otak kreatif - selalu mengubah perjalanan (approach) hidup hari demi hari. Namun, hasrat,
target, sasaran, kehendak, kemahuan, azam dan cita-cita tetap sama.

Beri stamina kepada diri sendiri - orang jadi malas sebab dia tidak bertenaga, tidak ada hasrat, target, sasaran,
kehendak, kemahuan, azam dan cita-cita.

Renungan " Perubahan yang paling baik ialah perubahan yang berlaku dari dalam sebab itu kekal, perubahan yang paling buruk ialah perubahan luaran sebab itu hanya lakonan".

Kadang-kadang

Kadang-kadang kita lupa nak tanya khabar si dia

Kadang-kadang kita selalu ingat dia tak ingat kita

Kadang-kadang kita selalu lupa segala kenangan bersama

Kadang-kadang kita hanya ingin tahu daripada mengambil tahu

Kadang-kadang kita hanya pandai berkata-kata daripada melakukannya

Kadang-kadang kita tak sedar yang ramai orang menyayangi kita

Kadang-kadang kita tak sedar yang kita sakitkan hati kawan kita

Kadang-kadang kita tak sedar yang kita membuatkan seseorang kecewa

Kadang-kadang kita tak sedar apa yang kita katakan itu yang kita lakukan

Kadang-kadang kita tak tahu ada yang ambil berat tentang kita

Kadang-kadang kita tak tahu yg dia tak suka kita

Kadang-kadang kita tak tau pula yg serius itu benar2 serius

Kadang-kadang kita tak respect kawan kita yg byk membantu kita

Kadang-kadang kita hanya akan ingat seseorang bila kita memerlukan

Kadang-kadang kita akan lupa kawan bila kita sedang gembira

Kadang-kadang kita akan menyalahkan seseorang jika ketinggalan sesuatu berita

Kadang-kadang kita akan menyalahkan seseorang walhal kesalahan itu berpunca drp kita

Kadang-kadang kita akan utamakan yg baru drp yg lama

Kadang-kadang kita akan tersentap kalau si dia menegur kita

Kadang-kadang kita cakap kita takkan begitu padahal kita lakukan juga

Kadang-kadang kita cuba melakukan yang terbaik padahal kita menyusahkan orang lain

Kadang-kadang kita suka memerhati drp kita menegur

Kadang-kadang kita mengharapkan pertolongan tanpa kita meluahkannya

Kadang-kadang kita sentiasa kelihatan happy padahal hanya kita saja yg tahu

Kadang-kadang kita hanya nampak kesalahan orang lain drp kesalahan diri kita

Kadang-kadang kita senang lupa jasa sahabat kita akibat sesuatu pertelingkahan kecil sahaja

Kadang-kadang kita selalu ingat kita saja betul

Kadang-kadang kita sukar mendengar pendapat orang lain

Kadang-kadang kita selalu fikir sesuatu yg serius itu sesuatu yg remeh temeh

Kadang-kadang kita terlalu berfikiran singkat tanpa memikirkan kesudahannya..


First Time..


Hai..salam perkenalan dunia blogger..hasil buah tangan yang pertama...kebetulan ada kelapangan, juz ingin mencuba...kalau jiwa rs dekat utk melakar jurnal kehidupan di sini, insyaAllah akan ada kesinambungan pada masa akan datang...dah lama tak meluah melalui blog..sebelum nie hanya aktif dlm frenster..then note facebook..kali nie ingin mencuba blogger plak...peace utk semua..salam 1Malaysia...hehehe